Европейските депутати не успяха да постигнат днес единна позиция по започването на търговски преговори за постигане на ограничено споразумение между Европейския съюз и Съединените щати и отхвърлиха препоръката на Европейската комисия, предаде "Франс прес".

Европейският парламент отхвърли доклада (...) но няма позиция на ЕП по въпроса дали да се препоръча започване на търговски преговори със САЩ, уточни пресслужбата на институцията след вота. Европарламентът има засега само консултативна роля по въпроса, но ще има последната дума, след като споразумението бъде оформено.

Този обрат е лоша новина за страните членки и за Еврокомисията, които очакваха подкрепа от евродепутатите.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом беше изразила надежда за бързо решение на страните членки след вота в Европарламента. Говорител на комисията заяви, че сега се чака резултатът от обсъждането в Съвета на ЕС.

Европейският съюз и САЩ се опитват от месеци да постигнат съгласието по търговските въпроси, обявено в края на юли от американския президент Доналд Тръмп и председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, като се договори търговско споразумение, ограничаващо се до промишлените стоки.

Това съгласие позволи да настъпи примирие между двете страни в момент, когато Тръмп заплашваше да наложи тежки мита за вноса на европейски автомобили. Натискът обаче нарасна, след като Доналд Тръмп получи на 20 февруари доклад от своето министерство на търговията за автомобилната промишленост, чието съдържание остана поверително. Няколко дни по-късно американският държавен глава заплаши, че ако не се постигне търговско споразумение с ЕС, Вашингтон ще наложи мита за колите.

Брюксел отказва да включи в търговските преговори селскостопанските продукти, за което настояват САЩ, припомня "Ройтерс". /БТА

Дневник