Донякъде съм спокоен, донякъде съм притеснен за новата Централна избирателна комисия, каза днес по БНТ председателят на правната комисия Данаил Кирилов, след като вчера двадесетте кандидати бяха изслушани в нея.

Той допълни, че от една страна ще има приемственост по отношение на професионализма, но от друга ще е нужно време за стиковане и обучение, преди комисията да влезе в правомощията си. Данаил Кирилов обобщи, че предложените от ГЕРБ кандидати имат висока професионална подготовка и опит. От БСП обаче издигнали хора, за които се търсило партийно уреждане с постове и основният критерий бил "политическата лоялност към една конкретна личност.

В отговор на въпрос той обясни и какво следва, за да се формира комисията. Другата седмица Народното събрание ще избере председател, зам.-председател и секретар на ЦИК. Останалите членове ще бъдат назначени от президента Румен Радев по предложение на партиите в парламента и двете коалиции, представени в Европейския парламент.

Данаил Кирилов каза, че дори депутатите от БСП да продължат с бойкота си на парламента, народните представители от ГЕРБ щели да гласуват за техните кандидати в ЦИК. Попитан дали има парламентарно криза, той обяви, че такава няма.

"Опозицията не е изчезнала, тя е извън зала и не забелязва активността и да се е променила, допълни председателят на правната комисия. Той е уверен, че след предприетите дисциплиниращи мерки за кворума, дори при напускане на "Воля", няма да има проблем със заседанията. "Не бива тази форма на политическа изява (напускането на парламента, б.а.) да се използва за конюнктурни цели, изнудване и извиване на ръце", завърши Кирилов.

Дневник