Очаквано парламентът прие на първо четене промени в Изборния кодекс, с които се запазва ниският праг на валидност на преференциите за кандидати за депутати, евродепутати и общински съветници. Така преференцииите на европейските избори ще работят, ако за конкретния кандидат са гласували поне 5% от броя на гласувалите за съответната листа, а на парламентарните и местни избори - поне 7%.

За гласуваха 138 народни представители от ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти" и "Воля", а един депутат се въздържа. Парламентарната група на "БСП за България" не участва в заседанията на Народното събрание.

Мнозинството от народни представители обаче отхвърли предложенията на ДПС за агитация на майчин език, повече секции в страните от Европейския съюз (ЕС), по-бързо въвеждане на машинното гласуване, отпадане на уседналостта за местни избори и запазване на високия праг на преференцията. Въпреки призивите на ръководството на парламентарната група на движението проектът да бъде подкрепен на първо четене, за да има дебат на второ гласуване и да се приемат само част от текстовете като машинно гласуване в половината секции още на евровота през май и разрешаване на агитацията на майчин език, ГЕРБ се въздържа при гласуването, а "Обединените патриоти" бяха против. Така законопректът на ДПС няма да бъде раглеждан на второ четене.

Пред "Дневник" Хамид Хамид от ДПС обяви, че депутатите от движението са подкрепили и двата законопроекта, за да има дебат между двете четения. Иначе са против ниския праг на преференциите. От НФСБ пък обявиха, че ще внесат предложение за завишаване на прага за валидност на предпочитанията за общински съветници.

Тази сутрин парламентът събра кворум от 121 народни представители, за да започне заседание, от втория опит и с помощта на депутати от "Воля". Откакто социалистите напуснаха пленарните заседания, народните представители от ДПС не се регистрират при събирането на кворум.

Новите поправки в Изборния кодекс се правят седмица след отхвърлянето на ветото на президента Румен Радев върху последните промени. Така ще се изменят приетите на среднощно заседание в средата на февруари по предложение на ДПС текстове, с които се обезсмисля преференцията, тъй като за валидност се въвежда изискване конкретният кандидат да е събрал толкова гласове, колкото са необходими за един мандат. Това значи, че да сработи преференцията за евродепутат биха били нужни около 150 хил. гласа, а за депутат - между 9 и 15 хиляди.

След три дни критики от страна на БСП и извънпарламентарни партии, един протест и намесата на премиера Бойко Борисов ГЕРБ обеща да върне ниския праг за валидност на преференциалното гласуване - от 5% от броя на гласувалите за съответната листа на евровота и от 7% от тези на парламентарните и местни избори. Тези прагове бяха одобрени днес на първо четене и се очаква да бъдат окончателно приети другата седмица.

Дневник