СДС официално поиска от "Демократична България" техният кандидат да бъде поставен между първо и трето място в листата за кандидати за европейски депутати, като условие за бъдещи преговори. Решението е взето на заседание на националният съвет на СДС.

В съобщението на СДС до медиите обаче не пише за друго решение взето от ръководния орган на партията: "Националният съвет на СДС дава мандат на председателя и ръководството да проведат преговори с другите български партии-членки на ЕНП, във връзка с Европейски избори 2019 г.". Членове на ЕНП са ДСБ, ДБГ и ГЕРБ. Според източници на "Дневник" СДС водят разговори за общо явяване под някаква форма с ГЕРБ, както и с ДБГ.

По всяка вероятност искането за място от първите три няма да бъде прието, тъй като трите челни места трябва да бъдат разделение между трите партии в обединението на ДСБ, "Да, България" и "Зелените. Други условия, при които се дава мандат за преговори за коалиция на председеля на СДС също не са приемливи за "Демократична България" и по всяка вероятност ще обрекат преговорите на неуспех.

Едното от тях е в наименованието на коалицията да се съдържа абревиатурата СДС, като предложението на Националния съвет е: КП "Демократична България – СДС".

СДС искат избраните кандидати и техните партии от коалицията да поемат категоричен ангажимент, че ще изберат групата на Европейската народна партия (ЕНП) и ще останат в нея до приключването на мандата си. Решението за това, в кое политическо семейство ще бъде евентуалният бъдещ евродепутат още не е взето в рамките на "Демократична България". ДСБ, като и СДС, са членове на ЕНП. "Зелените" са членове на Европейските Зелени.

ДСБ отхвърлиха призива на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол всички десни партии в България, включително и ГЕРБ, да се обединят на евроизборите. Позицията им е, че управляващите работят срещу декларираните ценности на ЕНП. ДСБ, както и ДБГ поискаха изключването от ЕНП на партията на премиера на Унгария Виктор Орбан - "Фидес".

По време на преговорите между СДС и "Демократична България" от синята партия са отказали да се разграничат от ГЕРБ.

В решенията на националния съвет на СДС пише, че партиите трябва да се обединят около позицията, че основната цел на демократичната общност е промяна на порочния и неефективен управленски модел. Втора обединителна позиция, според СДС, трябва да е "че ще работим за: приемането на България в Европейския банков съюз, Еврозоната, Шенген, повишаване стандарта на живот, силна структурна, регионална и кохезионна политика.

Третата позиция, около която се търси обединение е: "че ще се противопоставим на идеята за Европа на различни скорости и ще работим против опасните тенденции, налагани от евроскептици, крайно леви, крайно десни и популисти, поставящи под заплаха постиженията и ценностите на Обединена Европа".

Националният съвет очаква отговорите на поставените към Демократична България въпроси до 22 март 2019 г.

Дневник