Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” организира безплатен десетдневен курс „Начална компютърна грамотност” за граждани в трудоспособна възраст.

Обучението ще се осъществи в периода 8-19 април, от 10.00 до 12.00 ч. в Обучителния център на библиотеката, оборудван по програма  „Глобални библиотеки – България” , а желаещите да се запишат могат да направят това на място, в библиотеката, или на телефон 054/877 332.

От образователната услуга ще се възползват десет шуменци, които ще придобият основни знания и умения за работа във връзка с файловата структура на Windows; ползването на офис пакет и инструментите на Google за съвместна работа за редактиране на CV и обработка на изображения. Те ще научат за правилното и безопасно използване на Интернет и навигирането в мрежата чрез различни браузъри; ползването на  електронна поща, социалните мрежи и различните електронни услуги като онлайн търсене на работа, онлайн пазаруване, онлайн резервации и др.

Предстоящото обучение се организира в рамките на проекта „E-skills for е-inclusion”, чиято основна цел е разработването на обучителна програма по компютърна грамотност за уязвими групи. Проектът се изпълнява в партньорство между организации от България, Северна Ирландия, Испания, Италия и Румъния и е финансиран по програма Еразъм+.

Шуменската библиотека е в българския екип за изпълнение на проекта, включващ Фондация „Глобални библиотеки – България” и регионалните библиотеки във Враца, Хасково и Велико Търново, съобщиха от библиотеката.    

ШУМ.БГ