Премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба. Заедно с ръководителите на службите за сигурност, главния прокурор и част от министрите в кабинета той обсъди ситуацията след терористичните актове в Нова Зеландия и Холандия.

Миналата седмица почти 50 души бяха убити в новозеландския град Крайстчърч при нападение срещу две местни джамии. Оказа се, че оръжието, използвано от терориста при нападението, е изпълнено с надписи на кирилица и латиница за известни битки срещу Османската империя. Две от тях са свързани с България - "Шипченски проход 1877-78" и "Битка при Булаир 1913 г." Последва пресконференция на главния прокурор Сотир Цацаров, който уточни, че атентаторът е бил в България през ноември миналата година.

В началото на тази седмица пък мъж от турски произход уби трима души и рани петима, след като стреля в трамвай в холандския град Утрехт.

По време на Съвета за сигурност при Борисов е направен извод, че терористичната атака в Нова Зеландия е индивидуален акт. Няма данни задържаният за атаката да е контактувал с българи по време на посещението си в страната. Освен това МВР и службите за сигурност проверяват всички постъпили данни от чуждите си партньори.

На Съвета по сигурността е бил поставен и въпросът за осъществяваните в момента енергийни проекти в Източното Средиземноморие. Обсъдени са националните интереси на България в тази сфера.

Дневник