Организаторите на Откритото първенство по тенис на Франция ("Ролан Гарос") обявиха, че наградният фонд на втория турнир от Големия шлем през 2019 г. е увеличен. Ръстът е с 8% спрямо 2018 г., като ще достигне 42.7 милиона евро.

Шампионите на сингъл при мъжете и жените ще получат 2.3 милиона евро. Това е с 4.5% повече от сумата, която Рафаел Надал и Симона Халеп спечелиха. Увеличение има и по отношение на премията за финалистите – 5.36%.

Най-голямо е увеличението на сумата за отпадане в първия кръг (15%). Дори и да не спечели нито един мач, всеки тенисист може да си тръгне от "Ролан Гарос" с 46 хиляди евро. Увеличението за отпадане между първи кръг и осминафиналите е средно с 10 процента.

Президентът на Френската тенис федерация Бернар Гюдичели и директорът на турнира Ги Форже съобщиха в обръщение, че целта е "да се продължи линията на намаляване на границата между победителите и тези, които отпадат по-рано".

През 2017 г. Международната тенис федерация (ITF) анализира всички проведени турнири и заключи, че близо половината от всички 14 хиляди професионални тенисисти не са получили пари от наградни фондове. Вторият турнир от Шлема "Ролан Гарос" ще се проведе между 26 май и 9 юни.

Дневник