"ВиК - Шумен" не е платило таксата за водовземане от язовир „Тича“ за цялата 2017-та. Заради това директорът на Басейнова дирекция „Черноморски район“ издал акт за установяване на публично-държавно вземане в размер на 485 489.72 лева.

Това става ясно от съобщение на Административният съд в Шумен, който е образувал дело по жалба на ВиК.

С разрешителното за водовземане, издадено от МОСВ, на ВиК - Шумен е предоставено правото на ползване на повърхности води от „Тича“ за питейно-битово водоснабдяване на гр. Шумен, община Шумен, гр. Велики Преслав, с. Драгоево, с. Миланово, с. Мокреш, с. Златар, с. Суха река, община Велики Преслав.

От ВиК – Шумен е трябвало да заплатят таксата з водоползване до 31 март 2018 г., но това не е направено. На 10 май миналата година директорът на Басейнова дирекция „Черноморски район“ - Варна е изпратил до ВиК – Шумен покана за доброволно изпълнение. В рамките на предоставения 7-дневен срок за доброволно погасяване на дължимата сума по сметката на Басейнова дирекция не е постъпило плащане, поради което административният орган е издал акт, с който директорът на БД е определил дължимата сума, ведно със законната лихва върху нея, считано от 01.04.2018 г.

Така постановения акт е обжалван от „Водоснабдяване и канализация - Шумен“ ООД пред Административен съд – гр. Шумен и е образувано административно дело № 110/2019г. по описа на съда.

В депозираната жалба се излагат доводи, че административният орган не е приложил убедителни доказателства за отнетите водни количества от язовир „Тича“ и съответстващата им дължима парична сума.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 11.04.2019 г. от 09.30 часа.

ШУМ.БГ