Партията на справедливостта и развитието (АКР) губи на неделните местни избори контрола над поне 7 от 12-те най-големи града на Турция, а президентът Реджеп Тайип Ердоган, изглежда, призна, че няма да спечели и осми град - Истанбул.

Освен това партията няма да управлява провинциите със силен индустриален и туристически сектор по цялото западно и южно крайбрежие. От Одрин през Измир, Айдън и Мугла до Анталия, Мерсин и Адана попадат под контрола на кемалистката Републиканска народна партия (СНР). Като цяло АКР събира над 44.4% от гласовете, а СНР - малко над 30%, а техните основни коалиционни партньори получават по около 7%.

Столицата е под контрола на кемалистите за пръв път от 25 години, а в битката за Истанбул и двете страни обявиха победа. Според СНР преднината им е от 28 000 гласа при още необявени от ЦИК резултати за 2000 гласа. Според АКР преднината им е само 4000 гласа, при положение че за всяка от водещите партии в най-големия турски град гласуваха по над 4 милиона души.

Според "Ройтерс" това е сериозно отстъпление за Ердоган, особено след като той води неуморно кампания през последните 2 месеца и твърдеше, че неделният вот е за оцеляването на Турция. Партията му каза, че ще обжалва резултатите в някои райони на Истанбул, където поражение за Ердоган би било особено символично, тъй като той започна кариерата си тук като кмет през 90-те години.

"Днешните избори са с историческата тежест на тези от 1994 г.", написа в "Туитър" известните журналист Рушен Чакър. "Това е декларация, че отворената преди 25 години страница е затворена", допълни той.

"Това бе лоша нощ за АКР. Представиха се много слабо във всичките икономически силни райони на страната. За партия, представяща се като защитник на бизнеса, това е голям проблем", коментира Волфганго Пиколи, един от президентите на Teneo, компания за оценка на политическия риск.

Икономиката!

В Измир за кмет от името на АКР се състезава бившият министър на икономиката Нихат Зейбекчи. Въпреки подкрепата от Партията на националистическото действия (МНР) управляващата партия взе само 4, а кемалистите - 24 района.

В речта си в изборната нощ Ердоган обеща сега да се фокусира върху икономическите проблеми до редовните парламентарни избори през 2023 г. "Пред нас е продължителен период, в който ще извършим икономически реформи, без да поставяме под въпрос правилата на свободния пазар", заяви президентът пред репортери.

Но именно икономиката се превърна в бреме за най-влиятелния лидер на Турция от Кемал Ататюрк насам. Възходът му се основаваше на силен икономически ръст и подкрепа от консервативните мюсюлмански среди предимно в провинцията. Ердоган продължава да разчита банките да задвижват икономиката с евтини кредити, но валутната криза от миналата година доведе до обезценяване на лирата с 30% и върна рецесията.

За тази година инфлацията е почти 20%, безработицата расте заедно с недоволството. Ердоган твърди, че ще се оправи с положението, защото бил "босът на икономиката", и обвинява за трудностите машинации на Запада и на спекуланти по пазарите и борсите.

Тази сутрин обменният курс на националната валута не се е променил чувствително и лирата се разменя 5.6275 срещу един щатски долар. Но на 22 март тя се обезцени с най-бързите темпове от август 2018 г. насам, когато избухна валутната криза.

В понеделник агенция "Муудис" заяви, че намаляването на валутните резерви на Турция влияе отрицателно на кредитния рейтинг на страната. "Намесата на централната банка за подкрепа на лирата противоречи на традиционната ѝ политика да остави обменния курс да се движи свободно и това повдига нови въпроси за прозрачността и независимостта", се казва в съобщението.

Агенцията допълва, че несигурната политическа реакция на икономическата рецесия увеличава риска от продължаващо изтичане на капитали. Резултатът от местните избори също ще повлияе върху бъдещата посока на макроикономическата политика, смятат в "Муудис".

Дневник