Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да спре строителството на сградата "Златен век" на фирма "Артекс" в софийския квартал "Лозенец". Това се разбира от съобщение до медиите, изпратено от правителствената пресслужба.

В него се посочва, че на среща при министър-председателя Бойко Борисов кметът на София Йорданка Фандъкова отново заявила, че разрешението за строеж на сградата "Златен век" е изтекло. Фандъкова поискала от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова да бъдат предприети действия по спиране на строителството на сградата.

На свой ред министър Аврамова информирала премиера Борисов, че след окончателното приключване на проверката на ДНСК са констатирани съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа. И на базата на всички посочени по време на срещата факти и обстоятелства по приключилите проверки на ДНСК и Столичната община и на докладваното от министър Петя Аврамова и от кмета Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов разпоредил на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строежът да не продължава. 

Досега седем протеста проведоха гражданите от кв. "Лозенец" срещу строежа на над 120-метровата сграда "Златен век" до хотел "Маринела", като последният беше вчера. От началото на градежа е сформиран Инициативен комитет (ИК)"Лозенец", чийто активисти са юристът Никола Вапцаров, общинският съветник Войслав Тодоров и Мариан Башур, живеещ в квартала. За първи път те организират гражданите на протест през август 2017 г., когато реално започва градежът.

Само седмица след изтичане на разрешителното за строеж на фирма "Артекс", която гради "Златен век", на 27 ноември 2017 г. инициативният комитет "Лозенец" сигнализира Регионалната дирекция за Национален строителен контрол-София. На 6 декември 2017 г. комитетът изпраща жалба и до главния архитект на София Здравко Здравков. Техен е и сигналът до председателя на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Цветан Цветанов на 25 май 2018 г.

В сигналите си те неизменно подчертават, че сграда над 4 пъти по-висока от разрешеното от Общия устройствен план на София за този квартал се изгражда с изтекло разрешително за строеж. Не получават отговори от никого, но се оказва, че екипи на РДНСК-София няколко пъти са извършвали проверки на документацията на обект "Златен век" и не открили съществени нарушения. Това обяви началникът на ДНСК арх. Иван Несторов на брифинг на след разразяването на скандала с евтино купени апартаменти министри и депутати от фирма "Артекс", която е инвеститор и на сградата "Златен век".

Според арх. Несторов сградата "Златен век" е законна, защото по Закона за устройство на територията изтеклият срок на разрешителното за строеж е удължен със заповед на главния архитект на София от 20 септември 2018 г. , която, обаче, е за промени в проекта на сградата. Началникът на ДНСК се оправда, че няма право да тълкува Закона за устройство на територията и да спира строеж по спорен казус, затова щял да чака становището на Върховния административен съд дали "Златен век" се строи законно.

Ден преди това главният архитект Здравков заяви , че не е удължавал разрешителното на "Златен век" след ноември 2017 г. Столичният кмет Йорданка Фандъкова го подкрепи като каза, че лично е настояла арх. Здравков да не удължава разрешителното. Но сградата продължава да расте и строителите вече изграждат 18-ия етаж от общо 30 по проект.

В началото на март т. г. инициативният комитет заведе дело в Административен съд-София град срещу ДНСК. Обвинението е за бездействие, "защото не изпълняват дейността си по закон", обясни юристът Никола Вапцаров от комитета.

Дневник