Европейският парламент одобри правила за отпуска по бащинство и неподлежащото на прехвърляне право на родителски отпуск, предаде пресслужбата на институцията. Целта е да се насърчи представителството на жените на работното място и да се засили ролята на бащата или на съответния втори родител в семейството.

Отпуск по бащинство

Договореният неофициално с държавите членки текст гарантира правото на поне 10 дни платен отпуск за бащите или равностойни втори родители (където е признато от националното законодателство) покрай раждането на дете. Заплащането ще трябва да бъде не по-ниско от това, което служителят получава при болнични.

Регламентира се правото на два месеца родителски отпуск, които няма да могат да се прехвърлят на другия родител.

Държавите членки ще осигурят адекватно заплащане или обезщетение за минималния, неподлежащ на прехвърляне период за родителски отпуск, което отчита, че използването на родителски отпуск често води до намаляване на семейния доход и по-високо платеният член на семейството (който често е мъж) трябва да може да се възползва от това право.

Държавите трябва да могат да предлагат поне пет дни годишно отпуск за лицата, полагащи грижи, за работници, които се грижат за роднина или член на същото домакинство, който има сериозни здравословни проблеми или влошено състояние, свързано с възрастта.

Страните, които вече гарантират заплащане или надбавка от поне 65% от нетната заплата на работника в рамките на период от поне шест месеца родителски отпуск за всеки родител, могат да решат да запазят тяхната система.

В България бащите, които са осигурени, имат право на платен отпуск по бащинство от 15 календарни дни. Той се ползва от момента, в който бебето е изписано от болницата. В допълнени, след навършване на шест месеца на детето, бащата може да ползва оставащата отпуска на майката за раждане на дете с нейно съгласие – до изтичане на законните 410 дни.

Гъвкаво работно време

Работещи родители или лица, полагащи грижи, ще могат да изискват корекция на работното време, което може да включва, когато е възможно, дистанционна работа или гъвкаво работно време.

Когато се разглеждат молбите за гъвкаво работно време, работодателите могат да вземат предвид не само собствените ресурси и оперативен капацитет, но и специалните нужди на родителите на деца с увреждания или продължителни заболявания и тези на самотни родители.

Законодателството беше прието с 490 гласа "за", 82 гласа "против" и 48 гласа "въздържал се".

Директивата влиза в сила на двадесетия ден след публикуването й в Официалния вестник на ЕС. Държавите членки имат три години да приложат правилата.

Дневник