Три казарми на територията на военна база в Южна Русия, където са разположени руски частни военни специалисти преди изпращането им в Сирия, са маскирани в документите като пионерски лагер, съобщи "Ройтерс".

Става дума за обект на руското военно разузнаване край село Молкино в Краснодарския край, в който има двуетажни сгради, завършени през 2015 г. Влизането там става през контролен пост, на който проверката се прави от въоръжени и носещи руски военни униформи.

Източник на агенцията, който е близък до бойците и вече е бил в лагера, казва, че това е пункт, където частните военни временно спират по пътя към Сирия.

За съществуването на казармите станало известно покрай съдебно дело. В документите, които са част от жалба, съдът описва едно от сградите като "пионерски лагер", а двата други корпуса са наречени "за временно настаняване на почиващите".

Спорът е между компанията "Мегалайн", която е строила казармите, и подизпълнителя "Севзапстрой", пише още "Ройтерс". Търговският регистър показва, че "Мегалайн" е свързана с предприемача Евгений Пригожин - известен като "готвачът на Путин" и санкциониран от САЩ като финансиращ т.нар. Фабрика за тролове в Санкт Петербург. Руски и западни издания свързват името му и с частната армия "Вагнер".

При плащанията за строителството на "пионерския лагер" в компанията "Мегалайн" половината собственост е била на "Конкорд мениджмънт и консултинг", контролирана в периода 2003-2011 г. от Пригожин. Другите 50% са на "Лахта", основана през 2003 г. от Пригожин, който тогава е бил единственият ѝ собственик. В периода 2013-2018 г. тя се притежава от Светлана Собирова, специалист по продажбите в имотния проект "Лахта парк", собственост на Любов, съпругата на Пригожин. По-късно "Конкорд" е прехвърлена на майка му, а от 2017 г. официално е изцяло негова.

Няма публично достъпни документи за строителството на базата, макар че би трябвало да има такива, тъй като засягат обществени средства. "Ройтерс" не успява да установи каква конкретно е ролята на Пригожин, как и защо е избрана "Мегалайн" и кой ѝ плаща за работата. Документите от съда показват, че през 2015 г. "Мегалайн" е платила на "Севзапстрой" 86 млн. рубли (1.4 млн. долара по това време) за строителството. Днес "Севзапстрой" вече не съществува.

Дневник