„Коалиция "Път на младите" издигна седемнадесет млади българи за кандидати за евродепутати на изборите на 26 май т.г. Те са на възраст от 21 до 35 години и живеят в страната и чужбина.

Водач на листата на "Път на младите" е председателят на клуба на младите българи от чужбина "Мулениум" Румен Чолаков (28 г.), който живее в Лондон и е юрист в международна компания. Той е завършил "История" в "Тринити колидж" в "Кембрийдж" и "Право" в Kaplan Law School.

"Това, което започваме, не е римейк на преходни процеси, а революция", обяви днес Румен Чолаков в коментар на аналогиите с т.нар. "Български Великден", когато през 2001 г. от чужбина в България се връщат лица от НДСВ. За да участва в изборите днес, коалиция "Път на младите" ще ползва партийните регистрации на НДСВ и "Новото време".

"Нашият символ е кокиче. Както кокичето е забранено за продажба, така и политиците не трябва да се продават. Кокичето е символ на новото, на надеждата. Стига вече гербери и рози, дойде време за кокичета", каза още Румен Чолаков. Той определи кандидатите за евродепутати като революционни центристи и радикални прагматици.

На второ място в листата е Никола Апостолов (28 г.) - бизнес консултант в Париж, а на трето - Цветелина Панчелиева (29 г.) - психолог от София. На седмо място е директорът на ОУ "Хан Крум" в София Данко Калапиш (35 г.). В листата са юристи, проектанти, консултанти и др.

Коалицията "Път на младите" си поставя два основни приоритета - задълбочаване на европейската интеграция и управление по професионален и технократски начин. В предизборната платформа на кандидатите се предлагат създаване на обща европейска армия, заменяне на председателя на Европейската комисия с пряко избран европейски президент, разширяване на правомощията на европейския главен прокурор, за да може да разследва злоупотребите с власт в държавите членки, както и електронно гласуване на избори и мерки срещу мръсния въздух.

Председателят на НДСВ Станимир Илчев, който е бил евродепутат, каза, че листата се състои от свежи, енергични, добре образовани и силно мотивирани млади хора, на които без колебания трябва да се даде път. От двете партии казаха, че няма да се месят на кандидатите.

Дневник