Президентите на България и Ливан Румен Радев и Мишел Аун обсъдиха миграционната криза в Бейрут днес, където българският държавен глава е на официално посещение. Двамата бяха единодушни, че миграционната криза е въпрос на сигурността не само за страните от региона, но и за Европа, съобщиха от "Дондуков" 2.

"България ще продължи да бъде част от усилията в ЕС за оказване на съответната финансова помощ и подкрепа на Ливан и разбира какво предизвикателство за социалните системи в страната са огромният брой мигранти. Европа трябва да се ангажира по-активно с проблемите не само на страните, от които идват мигранти, но и на транзитните държави. Финансовата подкрепа е много важна, но тя не е достатъчна, ЕС трябва да се ангажира повече с гарантиране на сигурността и стабилността в региона, за да могат инвестициите в икономика, образование и здравеопазване да са максимално ефективни", заяви Румен Радев. Той посочи, че сирийските бежанци трябва да се върнат по домовете си, но трябва да се гарантира стабилна среда за този процес.

България и Ливан имат добро сътрудничество в сферата на сигурността и ще продължат обмена на информация и партньорството в борбата с тероризма, радикализма, нелегалната миграция, подчерта Румен Радев. Предстои да се работи за по-голяма транспортна свързаност, тъй като има необходимост от откриване на директна въздушна авиолиния между България и Ливан като най-ефективна мярка за насърчаване на туризма, икономическия и културния обмен.

По-късно президентът Румен Радев откри Ливанско-българския бизнес форум, в който участват представители на 30 български компании в сферата на информационните технологии, иновациите, отбранителната индустрия, енергетиката и производството на храни.

Дневник