Кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио нареди днес неваксинираните жители в квартала Уилямсбърг на Бруклин задължително да се ваксинират срещу морбили, съобщи БТА, като цитира световните агенции.

Де Блазио обяви извънредна здравна ситуация в четири зони на Уилямсбърг. "Близо 300 души се заразиха с инфекциозното заболяване, което може да има фатален изход", каза Де Блазио на пресконференция, която даде в Уилямсбърг, информира "Ройтерс". Той припомни, че преди две години в града са били регистрирани само два случая на зараза с морбили. "Много важно е хората да разберат, че ваксината срещу морбили действа - тя е сигурна, ефикасна и изпитана във времето", каза кметът. Той предупреди да не се правят "морбили-партита", на които родителите излагат децата си на инфекцията от морбили, за да им създадат имунитет, посочва ДПА.

Съгласно разпореждането на кмета всички, които са изложени на риск от зараза, трябва да бъдат ваксинирани. В противен случай ще им се налага глоба от 1000 долара. Най-много случаи на зараза с морбили бяха регистрирани в голямата общност на ортодоксалните евреи в Уилямсбърг.

Дневник