Специализираната прокуратура и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) разкриха организирана престъпна група за лихварство, действала в Димитровград и околността.

Участниците са шестима братя от ромски произход. Петима от тях са задържани, повдигнати са им обвинения и прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража. Шестият все още се издирва.

Разследването започнало през август 2018 г., разкри зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев, а на 7 и 8 април е проведена специализирана операция по задържането на участниците в групата.

Братята се занимавали с лихварство. Те отпускали заеми срещу много висока лихва – около 100%, или срещу задължения за прехвърляне на имущество, обясни Димитър Петров, изпълняващ функциите административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Някои от клиентите им напуснали страната и започнали работа зад граница, за да са по-далеч от групата, а други били принуждавани да проституират, за да се издължат. При арестите са намерени около половин килограм златни накити и голяма сума пари.

"Потърпевшите са били напълно обезверени от яростта и арогантността на лихварите", коментира Стоян Темелакиев. Като профил той определи братята като отличаващи се с тотално незачитане на законността в държавата.

Шестимата предоставяли суми с изключително висок процент лихва, която на практика била невъзможна за изплащане. Ако длъжникът не плати навреме, участниците в престъпната група отправяли заплахи с убийство или побой.

Услугите им обикновено ползвали хора с нисък социален статус, основно от районите на Димитровград и Хасковско. До 5 дни след получаването на заемите те били търсени с настояване за пълно възстановяване на сумата, вече главоломно нараснала, след което започвали и заплахите, разказа Темелакиев.

Дневник