Новият президент на Световната банка (СБ) Дейвид Малпас потвърди днес, че би желал да установи "конструктивни отношения" с Китай, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Той изрази надежда, че азиатската страна би могла да сподели опита си в областта на намаляването на бедността.

"Бързам да създам конструктивни отношения с Китай", каза той на пресконференция, като подчерта, че се срещнал с президента Си Цзинпин и с "някои министри" през февруари. Малпас посочи, че Китай "е постигнал известен напредък в намаляването на крайната бедност".

Пекин "има уроци, които да сподели" с останалите страни членки на Световната банка, след като е успял да извади "850 милиона души от крайната бедност" през последните 10 години, подчерта Малпас.

Новият президент на институцията освен това приветства факта, че Китай има все по-засилваща се роля като дарител на фонда на СБ, който отпуска заеми на най-бедните страни. Той отново заяви, че Китай ще взима по-малко заеми от СБ.

След като официално пое поста си във вторник, Малпас подчерта, че СБ трябва преди всичко да се съсредоточи върху качеството на проектите, подходящи за финансиране.

Дневник