Естествено че едно от нещата, с които е известна Белгия, е бирата. Малко встрани от отъпканите пътеки са баровете за крафт бира на местните пивовари. Те могат да бъдат и известна загрявка преди бирения фест в града през август. Британският вестник "Гардиън" препоръчва десет места, които любителите на бирата ще оценят.

В сърцето на най-посещаваните от туристите места ("Гран плас") се намира барът The Sister. Той разполага с над 70 органични видове бира на цени между 3 и 10 евро. Работи от сутрин до вечер. Храната, която се сервира, е от органични продукти. Мястото се използва и за изложби, салса и йога.

Moeder Lambic, Fontainas е на спокойния "Плас Фонтена", на няколко минути от вечната навалица около статуята на Пикаещото момченце. Атмосферата в заведението е характерната за някое квартално място, но клиентите идват тук заради добрия подбор на занаятчийски ейлове. Отделно от списъка със 100 вида бутилирани бири, има 50 наливни като на практика всеки местен производител е представен тук. На персонала може да се разчита компетентно да представи отделните бири.

На тиха вътрешна улица в района на станцията на метрото "Миди" и разположен в бивша цигарена фабрика се намира L’Ermitage. Заведението отваря врати през 2017 г. благодарение на пари, събрани на принципа на краудфъндинг (финансиране от потребителите) от трима местни жители - Насим, Франсоа и Анри. Етикетите на техните ейлове са разработени от местен артист и веднага се забелязват. В петък и събота импровизиран бар се отваря вътре в пивоварната, където напитки с имена от сорта на "Теоремата на императора", "Ноар дю миди" и "Слънце" струват 3.50 евро за халба, разказва "Гардиън".

Базираният в Шотландия пивовар Brewdog вече е представен и в Брюксел. Brewdog Brussels е стратегически разположен на централната гара на мястото, заемано преди от националния превозвач "Сабена". Менюто с местни ейлове непрекъснато се променя, а в него влиза и разнообразно меню - от бургери, през паста до салати.

На местен диалект името на En Stoemelings би могло да се преведе като "Тайничко", което добре описва проекта на двама малко над двайсетгодишни приятели - Денис ван Елуик и Самюъл Ланги. Тяхното бирено приключение започва с производство във вана преди да отворят микропиповарна, където любопитните могат да идват, за да ги погледат как работят. Тяхната малцово пиво Curieuse Neus ("Любопитното хлапе") става хит.

Ако се търси модерно място за крафт бира, то това е Brussels Beeer, намиращо се в модния район Sainte-Catherine. Тази пивоварна с възможност да се опитат 15 драфт бири е подходяща за хората, които обичат странните напитки, които на място могат да съчетаят с храна. Един от основателите - Себастиен Морван обяснява пред изданието, че докато много хора в бранша гордо обясняват, че правят една и съща бира от 250 г., то при тях всеки месец се правят 3-4 вида, за да може за около пет седмици да се създаде нова рецепта. Един от популярните им ейлове е т. нар. bread bitter, при ферментацията на който е използван хляб.

Шеф готвачът Ален Феи може да не е пивовар, но пък е собственик на ресторанта Restobiere, в който всяко блюдо е приготвено с качествена бира.

В квартала "Моленбек", който стана популярен през последните години не точно с темите за храната и бирата, съвсем наблизо до центъра на града, се намира Brasserie de la Senne - една от водещите крафт пивоварни. Нейните бири може да се видят във всяко заведение в града. От понеделник до петък в залата за дегустации могат да се тестват бири за 2.50 евро.

La Brocante (170 Rue Blaes, няма сайт) се намира съвсем близо до битпазара Jeu de Balle. В събота на обяд има джаз и блус концерти. "Гардиън" препоръчва да не се пропуска възможността да се опитат и наденичките предлагани тук. Има избор от 120 вида бира, а освен това има и сезонни бири в лимитирани количества.

Според "Гардиън" любители на бира от различни точки на света идват всеки ден като на поклонение в Brasserie Cantillon. Това е семеен бар, който преди крафт революцията едва е оцелявал. Днес се налага да отказва поръчки. На място се организират турове срещу 7 евро, които показват пътя на бирата от зърното през ферментацията (с помощта на "дива" мая) до бъчвите. Cantillon страни от масовото производство по всички начини, като използва само органично зърно, кисели череши и малини. 

Дневник