Шефът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, който наскоро оглави и Стратегическия съвет към държавния глава, ще е на четвърто място в листата с кандидати за евродепутати на БСП. Президентът на партията на европейските социалисти Сергей Станишев не е включен в нея.

Листата е била утвърдена от Изпълнителното бюро на партия преди малко и предстои да бъде гласувана от Националния съвет. Има два варианта - листата да бъде одобрена в този й вид или опозицията да поиска тайно гласуване име по име, за да бъде включен и Станишев. Макар и с малко мнозинство изглежда, че листата ще бъде одобрена в този й вид, смятат социалисти.

"Президентът е основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата, а БСП е единствената опозиция. Нормално е да приема", обяви Иво Христов на влизане на "Позитано" 20.

След водача Елена Йончева на второ място е дългогодишният зам.-председател на БСП Янаки Стоилов, който не бе кандидат за депутата на последните парламентарни избори заради изискването на Корнелия Нинова за мандатност. На трето място е зам.-председателят на партията Деница Златева.

Досегашните евродепутати Петър Курумбашев и Георги Пирински не са в листата, а Момчил Неков е на неизбираемото седмо място. На пето място е депутатът проф. Румен Гечев, който бе вицепремиер в кабинета на Жан Виденов. На неизбираеми места са колегите му Петър Витанов и Димитър Данчев.

Шести в листата е бившият зам.-министър на образованието Иван Кръстев, който бе кандидат за депутат на миналите избори. На девето място е зам.-председателят на клуб "Милениум" Цветелина Пенкова, а на десето - Велизар Енчев.

Дневник