Буря от недоволство предизвика още преди пленума на БСП евродепутатската проектолиста на Изпълнителното бюро на партията.

    "Това, което виждам като листа, е един голям подарък за ГЕРБ", каза лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който е изхвърлен от листата, в която влиза шефът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов. "Начинът, по който се управлява БСП, ще бъде трансформиран в начина, по който се управлява България, ако спечелим управление.  Мисля, че всички виждат с невъоръжено око ,че има очевидна тенденция за превръщането на БСП във вождистка партия , в ГЕРБ номер 2, въпросът е дали българите искат такава алтернатива и такава БСП".

Евродепутатът Георги Пирински, бивш външен министър, който беше обявил, че няма да се кандидатира за следващ мандат в Брюксел и в Страсбург, каза:

    "Това, че нито един от другите колеги (евродепутати от БСП - б.р.) не е в листата, е странно, дори е неприемливо".

    "В разговор през седмицата Корнелия Нинова ми предложи 9-о място в листата на БСП за изборите за Европейски парламент, като ми каза, че това е най-високото възможно място за гражданската квота след Елена Йончева", каза колегата на Пирински Петър Курумбашев. "Понеже това предложение ми се стори като подигравка - за всичко, което съм направил досега, отказах. И така се разделихме. Благодаря на всички членове и организации на БСП, както и на Съюза на тракийските дружества, за доверието и получените номинации. До нови срещи!"

Втори в листата на БСП е Янаки Стоилов, трета е Деница Златева, четвърти е Иво Христов.

Станишев припопмни, че е номиниран от над 80 на сто от местните организации на БСП и попита какво послание  ще отправи към тях пленумът с избора си.

Друг въпрос,  който листата поставя според него е "какво е нашето отношение към Европа и ЕС - дали БСП запазва своята ясна проевропейска идентичност или тръгва в посока евроскептицизъм".

Лидерът на ПЕС попита и какво ще бъде посланието на БСП "към нашите европейски партньори, нашето политическо семейство в Европа".

Клуб Z