Бившият кмет на район "Младост" Десислава Иванчева бе призната за виновна на първа инстанция и осъдена на 20 години затвор, 10 хил. лв. глоба, конфискация на част от имуществото и забрана да заема публична ръководна длъжност за срок от 20 г. Заместникът й Биляна Петрова също получи присъда - 15 г. затвор, 15 хил. лв. глоба и забрана за 15 г. да заема публична длъжност и конфискация на имущество. Петко Дюлгеров е осъден на 12 г. затвор, 12 хил. лв. глоба и конфискация на имущество.

Това реши състав на Специализирания наказателен съд с председател Иво Хинов ден след като изслуша финалните пледоарии по делото. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

В неделя прокуратурата поиска ефективни присъди и наказания между 10 и 30 г. затвор, както и конфискация на цялото имущество за отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, обвинен като посредник в предаването на подкуп.

Според обвинението Десислава Иванчева е поискала общо 500 хил. евро от инвеститора Александър Ваклин за придвижване на забавени негови преписки в общината. За една конкретна преписка Ваклин е дал на Петко Дюлгеров 70 хил. евро, от които той трябвало да вземе своя дял и да предаде останалите на Иванчева.

Точно преди година, на 17 април, Дюлгеров беше задържан с 14 хил. евро. Същият ден при зрелищна акция пред Министерството на спорта в София бяха арестувани Иванчева и Петрова, като в колата, с която се движеха, бяха открити останалите пари.

От прокуратурата в неделя заявиха, че по безспорен начин е доказано обвинението срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Тримата представители на държавното обвинение се обосноваха със свидетелски показания, следите от белязаните пари и документи.

Обвинителите посочиха и че за да придвижи напред преписките, Иванчева искала дарения за детски площадки, за озеленяване на градинки, поставяне на пейки и др.

Посредник на предаването на подкупа бил Дюлгеров, който е водил няколко разговора с Александър Ваклин, твърдят от прокуратурата.

Възползвайки се от правото си на обяснения, Петко Дюлгеров се отрече от първоначалните си показания и заяви, че е говорил под натиск.

Сред доказателствата на държавното обвинение са и белязаните пари, а според прокуратурата имало следи от веществото не само по ръцете на Иванчева, но и на много места в автомобила. Петрова "светнала" по деколтето и двете ръце. Според прокуратурата случаят е особено тежък, защото е свързан със злоупотреба със служебно положение.

Дневник