Лютви Местан е привлечен към наказателна отговорност за катастрофата, станала вчера, при която загина бебе на шест месеца, но е освободен срещу гаранция от 10 хиляди лева, съобщи днес Окръжна прокуратура - Кърджали. Освен това му е наложена и забрана да напуска страната.

Вчера по обед при излизане на главен път в Кърджалийско управляваният от лидера на ДОСТ "Фолксваген" отнема предимството на БМВ, като вследствие на удара детето загива, а двама възрастни и момче на 9 години са ранени.

Разследването по делото е възложено на следовател от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Кърджали. До момента са извършени оглед на местопроизшествие, разпитани са свидетели и са назначени съдебномедицински експертизи, които да установят причините за смъртта на детето и вида на причинените увреждания на ранените.

Лютви Местан е привлечен към наказателна отговорност по два текста от наказателния кодекс - за причиняването на телесна повреда или смърт при управление на превозно средство и нанасяне на значителни имуществени вреди. Ако лидерът на ДОСТ бъде признат за виновен, го заплашват до две години затвори или пробация.

В съобщението се посочва, че Лютви Местан е нарушил и два члена от Закона за движение по пътищата, свързани с позицията на автомобила и траекторията му при завиване надясно и непропускане на участник в движението, които е имал предимство на кръстовище.

Разследването по делото продължава, предстои събирането на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото като веществени доказателства, и назначаване на съдебна автотехническа експертиза.

Дневник