Руската дума прие на трето и последно четене "закон за осигуряване на безопасно и устойчиво функциониране" на интернет на територията на Русия, съобщиха издания в страната.

Документът е известен като закон за изолация на Рунет (руския сегмент от интернет). Той предвижда всички оператори да инсталират специално оборудване, предоставено от комуникационния регулатор Роскомнадзор и при заплаха да управляват с него интернет трафика.

Правителството ще определи списък със заплахи, както и реда за използване на оборудването. Чрез него ще се филтрира трафикът и ще се блокира достъпът до забранени в Русия сайтове. В момента това е грижа на интернет доставчиците, но Роскомнадзор ще централизира усилието така, че то да обхване всички поддържащи интернет мрежи.

Освен това до началото на 2021 г. Русия трябва да създаде собствена система за имена на домейните. Това е база данни за компютри, услуги и други ресурси, с чиято помощ имената на хостовете се преобразуват в IP адреси.

"Безопасност при изключване"

Руски експерти смятат, че тези стъпки ще помогнат Рунет да работи в пълна изолация от света. Депутатите, внесли проекта, същевременно настояват, че целта е само да се гарантира безопасност на мрежата, ако Русия бъде изключена от нея. Вестник "Комерсант" цитира експерт от работни групи, обсъждали текста, според когото той въпреки поправките е останал "неграмотно и непонятно" написан.

При одобрение в Съвета на федерацията (горната камара) на 22 април ще е необходим единствено подписът на руския президент Владимир Путин, за да влезе законът в сила от 1 ноември, пише деловото издание РБК.

Планирани са и "учения", които според първоначалните планове (при предишни четения) предвиждаха пробно изключване на Русия от интернет на 1 април. Към момента обаче властите не уточняват целите и задачите на ученията, допълва електронното издание "Медуза".

Дневник