Пожарът в катедралата "Нотр Дам" вероятно е причинен от злополука и няма основание да се допуска, че е предизвикан умишлено, съобщи прокурорът на Париж Реми Ейц, цитиран от агенциите "Франс прес" и "Ройтерс".

"Пет фирми участват в работите на обекта. Още днес започнахме да изслушваме работници и служители на тези фирми. Петнайсет от тях са били на място вчера", каза прокурорът на журналисти пред Нотр Дам. Той добави, че около 50 следователи от съдебната полиция ще участват в разследването на пожара, което ще бъде сложно и продължително.

Разследващите няма да могат да влязат в сградата, докато експерти не установят дали каменните стени са издържали пожара. След като пожарът бе изгасен, сега пожарникарите наблюдават движението на структурата и опитват да установят дали тя е стабилна.

Избухналият вчера пожар срути кулата стрела и две трети от покрива на храма, който е един от символите на Париж. Пострадалите вече са трима - освен един пожарникар, за когото бе съобщено вчера, сред тях са и двама полицаи, но нараняванията им са леки.

Дневник