Дългогодишният ръководител на Киноклуб "Мадарски конник" Нико Майеров и треньорът по вдигане на тежести Иван Лечев да бъдат удостоени със званието "Почетен гражданин" ще обсъжда на априлското си заседание Общинският съвет в Шумен. 

Предложението за наградата на Нико Майеров е внесено от група от 9 шуменци.

Майеров е роден на 4 ноември 1929 г. в гр. Шумен. Завършва Мъжката гимназия в родния си град, а по-късно и Софийския университет, специалност философия. Повече от двадесет години е заместник-председател на НЧ „Добри Войников - 1856“. От 1971 г. е председател на киноклуб „Мадарски конник“ към читалището. От 1971 г. е и негов председател. Той е инициатор и идеен създател, технически реализатор на много филми, отразяващи историята и развитието на Шумен.

Да се присъди най-високото шуменско отличие на Иван Лечев предлагат неговите възпитаници - олимпийските шампиони по Янко Русев и Златан Ванев, както и треньорът по щанги Димитър Колев и Йовчо Николов, бивш председател на секцията по вдигане на тежести в Шумен.

Иван Лечев е роден на 26 май 1939 г. в с. Тодор Икономово. До приключване на кариерата му е бил три пъти републикански шампион. В периода 1993-1994 година е бил треньор на юношеския национален отбор. Негови състезатели са Янко Русев, Златан Ванев, Петър Танев, Васил Ванев, Светлозар Рафаилов, Емилиян Янков, Ивайло Христов.


Майеров тази година навършва 90 години, а Лечев 80.

ШУМ.БГ