Какво става в недрата на Земята и на нейната повърхност, как с всяко свое действие човек може да предизвика неестествени природни явления и бедствени ситуации. Това показаха днес чрез опити, експерименти, компютърни симулации ученици и студенти от Шумен.

Те се събраха в парка до сградата на общината, а поводът бе Денят на Земята, който се чества всяка година на 22 април. „Да бъдем стопани, а не гости на нашата планета и да я оставим цяла за бъдещите поколения“, с тези думи директорът на ОДК Мария Йорданова откри събитието. В неговото начало деца дефилираха с костюми , изработени от материали, които могат да се рециклират, като по този начин призоваха да не изхвърляме боклуци в безпорядък.

След това ученици от СУ „Сава Доброплодни“, ППМГ „Нанчо Попович“, ПГПЧЕ „Н. Вапцаров“ и студенти от Шуменския университет с опити и експерименти показаха как можем да пуснем дух от бутилка, да направим слонска паста за зъби, как изригва вулкан, как се  произвежда електричество от плодове и зеленчуци, какво става, когато сложим пластмаса в течен азот, как „ври“ земята при земетресение.

Идеята на демонстрациите, експериментите от областта на химията и физиката, бе да се покаже, че природата и околната среда трябва да се опазват от човешка намеса, за да се запази разнообразието на планетата Земя. 

Денят на Земята се отбелязва от 1970 г. за първи път в САЩ и Канада. През 1990 г. е обявен за международен празник, а в България се чества от 1993 година. Целта е хората по света да се обединят в защита на природата и околната среда.

Всяка година организацията Международна мрежа за Деня на Земята се фокусира върху актуална тема, свързана с опазването на планетата. Всяко живо същество има уникална стойност и играе важна роля в сложната мрежа на живота. Мотото на кампанията тази година е „Да защитим изчезващите видове“.

ШУМ.БГ