Фирма, свързана с някой си Христо Йорданов Христов, който е базиран в България търговец на оръжие или носи същото име като него, стои зад най-голямата имотна сделка на 2019 г. в Бевърли Хилс, съобщи сп.Variety. Изданието е било привлечено от новината от последните дни, че някой, който "очевидно е чужденец", е новият собственик на имение в прочутото с лукса си предградие на Лос Анджелис. Сделката е за 34.620 млн. долара.

От американското списание няма потвърждение на това кой е реалният купувач и дали "Христо Христов" не е само подставено лице. Сделката е използвана и като повод да се обърне внимание, че докато цифровизацията и разкрития като "Досиетата от Панама" оставят малко неосветени места, сегментът на елитните имоти става все по-потаен.

Справка в базата данни opendata.government.bg показва, че български гражданин Христо Йорданов Христов е един от директорите на софийската компания "Сейдж консултантс" АД, която в предмета на дейност е вписала при регистрацията си "вътрешна и външнотърговска дейност с оръжие, боеприпаси и със стоки и технологии с възможна двойна употреба". Възможно е тази фирма да има предвид и Variety, когато говори за български оръжеен търговец.

Модерната сграда с разгърната площ от над 1300 кв.м е завършена през 2014 г. и е обявена през 2015 г. за продан за 55 млн. долара, но през август 2017г. вече се предлагаше за 45 млн. долара. Зад проекта стои бившият израелски военен Гал "Гала" Ашер, който през последните години се прочу с няколко сделки на изключително луксозни имоти, включително една от тях за над 100 млн. долара. Представител на купувача е Джим Хекенбърг от Rodeo Realty, един от водещите посредници в Бевърли Хилс за подобни имения.

Имотът на Oxford way 916 е точно зад хотел "Бевърли Хилс" и според описанието има фоайе с височина над 7.6 метра, 25-метров "компютризиран водопад със светлинно шоу, който е може би най-зрелищното подобно съоръжение в района", голяма външна беседка, киносалон, конферентна зала и паркинг за 20 автомобила. Сградата е със 7 спални, 11 бани, голям басейн с морска вода, 3 камини и "страхотна гледка към града".

Дневник