Новият саркофаг над разрушения четвърти блок от АЕЦ "Чернобил" премина 72-часова пробна експлоатация и е готов на 99 процента, съобщи украинският премиер Володимир Гройсман, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Изказването му дойде при посещение днес в авариралата на този ден преди 33 години атомна електроцентрала. Гройсман определи ситуацията в АЕЦ "Чернобил" като "напълно стабилна".

"Заедно с международните партньори внедряваме съвременни технологии и решения за преодоляване на последиците от аварията в (централата)", подчерта той. Украинският премиер обясни, че работата се води в три направления - ликвидиране на последиците от аварията, възстановяване на радиоактивно замърсените територии и социална защита на всички пострадали.

Най-тежката авария в атомна електроцентрала в историята на човечеството става рано сутринта на 23 април 1986 г. При планово спиране на четвърти блок от АЕЦ "Чернобил" на територията на тогавашната Украинска съветска социалистическа република избухва взрив в реактор тип РБМК-1000.

Благодарение на самоотвержената работа на т.нар. ликвидатори от целия Съветски съюз над разрушения енергоблок до ноември 1986 г. е издигнат саркофагът, наречен обект "Укритие". През ноември 2016 г. с усилията на международен консорциум над него бе поставена нова защитна арка, но монтажните дейности по нея продължават, припомня ТАСС.

При поддръжката на международни донори, сред които и Русия, сега се осъществяват редица проекти за ликвидиране на последиците от аварията в АЕЦ "Чернобил".

В момента на аварията загиват двама души. Около 600 служители в централата и пожарникари са облъчени с висока доза радиация, като 28 от тези хора умират до края на 1986 г.

На радиоактивно замърсяване са подложени над 200 000 кв.км от територията на тогавашния Съветски съюз, най-вече в сегашна Украйна, но и в Русия и Беларус. Общо над 600 000 души участват в ликвидирането на последиците от най-тежката катастрофа в историята на атомната енергетика. Около една десета от тези хора умират, а 165 000 остават инвалиди.

От 30-километровата зона около АЕЦ "Чернобил" са евакуирани около 115 000 души.

От 2012 г. в Русия на 26 април се отбелязва Денят на участниците в ликвидирането на последиците от радиационни аварии и катастрофи и в памет на жертвите на тези аварии и катастрофи. В страните от Общността на независимите държави на 26 април се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на радиационни аварии и катастрофи.

Дневник