Поколението Z вече е най-образованото и етнически разнообразно поколение в САЩ, показва анализ на изследователския център "Пю". Само 52% от хората на възраст между 6 и 21 години са бели.

По-рано тази година учените от "Пю" определиха за целите на статистиката си 1996 г. като последната, в която са родени "милениъли", и прецениха, че след нея вече идва друго поколение, чието работно име е "постмилениъли". Характерно за предшествениците им (родените между 1980 г. и 1996 г.) е, че живеят с родителите си до рекордно късна възраст, макар че работят повече; те са последните, които ще помнят света без интернет.

Образованието

Повечето от постмилениълите все още са в училище, но процентът на тези, които вече са влезли в колеж, е значително по-висок от този на предишните две поколения - 59% срещу 53% и 44% съответно за миленълите и поколението X. Родителите на постмилениълите също така са по-добре образовани от родителите на милениълите (или поколението Y) - 43% от тях живеят в домакинство, в което поне единият родител има минимум бакалавърска степен, за милениълите през 2002 г. този процент е бил 32%. Много по-нисък е и процентът на отпадащите от училище.

До някаква степен това се дължи на промяната в произходът на младите латиноамериканци - по-малко вероятно за тях е да бъдат имигранти. Само 12% от латиноамериканците постмилениъли са родени извън САЩ в сравнение с 24% от същата група за предишното поколение. Предишни изследвания показват, че второто поколение латиноамериканци обикновено напредват повече в образованието си от родителите си.

Домакинства и доходи

В това отношение те наподобяват предишното поколение - 65% от постмилениълите на възраст от 6 до 17 години живеят с двама женени родители, около 31% живеят само с един родител. Средният доход на домакинствата, в които има деца от поколението Z, e по-висок от този на предишните поколения - средно 63 700 долара годишно.

Дневник