Бог е любов, казал Христос и 2016 години по-късно папа Франциск допълва с практични съвети тези думи в нови папски документ, озаглавен „Amoris Laetitia” или „Радостта от любовта“.

Да, и ние сме приятно изненадани, че църковен служител говори за положителните неща в живота, вместо само да анатемосва и забранява, но това е друга тема, за друг разговор. Да се върнем към съветите за любовта, които могат да помогнат на всички ни, без значение вярванията ни. Папа Франциск, макар и отдал себе си на безбрачен живот, познава хорските души по-добре от всеки психолог и е извадил най-важното за любовта и отношенията между хората.

Свещени съвети за любовта от папа Франциск 

"Трябва да разберем, че всеки от нас е смесица от светлина и мрак. Човекът отсреща е много повече от сбор малки досадни навици. Любовта не трябва да е съвършена, за да я ценим или да смятаме, че е „неистинска“, защото човекът отсреща има недостатъци."

"Истинското общуване между хората е възможно само когато имат какво да си кажат. А това – да имаш какво да кажеш, е плод на вътрешно богатство, което се натрупва с четене, разсъждения и отворен поглед към света, който ни заобикаля. В противен случай ще си омръзнете прекалено бързо. А това проваля отношенията."

"Доверието не е само вярата, че другия не лъже или не изневерява. Доверието е не преследваш другия във всяка негова стъпка и да се опитваш да контролираш живота му. Любовта вярва и освобождава, а не се опитва да контролира и доминира. Доверието ни позволява да сме отворени към света и към нови преживявания – като двойка, за да обогатяваме съвместния си живот с нови преживявания."

„Да сменяш партньорите си със скоростта, с която правим всичко друго в този консуматорски свят, няма да доведе до устойчиви взаимоотношения“, смята папа Франциск. Лъжем се, заради социалните мрежи, че любовта може да е на офлайн/онлайн режим, но тя всъщност има нужда от време, за да се развие, да разцъфти и да даде плодове."

„Точно както хубавото вино започва да „диша“ с времето и разкрива цялото богатство от вкусове, така и брачният живот има нужда от време, за да достигне своята зрялост и да разгърне всичките си аромати."

"Всеки иска усилията му да бъдат признати. Да бъде оценен по достойнство от най-близките си хора. И тук е ключът към разбирателството в семейството – да оценявате и да казвате колко сте благодарни за усилията, които другият полага за вас."

"Обсъждането на различни гледни точки никога не трябва да бъде съпроводено с емоционално нараняване, обиди и злепоставяне. Много от споровете в двойката не са за важни неща, а ежедневни дреболии."

Edna.bg