Джъд Тръмп е новият световен шампион по снукър. 29-годишният англичанин спечели за пръв път титлата в театъра "Крусибъл" след 18:9 фрейма в атрактивен финал срещу Джон Хигинс.

Тръмп триумфира в надпреварата от втория опит, като взе реванш срещу шотландския си съперник. Двубоят беше повторение на финала от 2011 г., когато Хигинс се наложи с 18:15.

За успеха си Тръмп заслужи 500 хиляди паунда от наградния фонд. Англичанинът се превърна в първия играч, който печели над 1 милион паунда в рамките на един сезон.

Той влезе в елитния клуб на "Тройната корона". В него са състезателите, които са спечелили трите най-престижни турнира в снукъра - световното първенство, UK Championship и "Мастърс".

"Това е невероятно постижение за мен от положението, в което бях. Работих много здраво за хората около мен е специално. Беше фантастичен финал още от първата топка. Винаги вдигам стандарта си срещу Джон и въпреки това не можех да го победя. Това вероятно беше най-добрата ми игра в голям финал", каза Тръмп след финала.

Успехът на англичанина продължи лошата серия на Хигинс. Четирикратният световен шампион загуби сблъсъка за титлата за трета поредна година.

Финалът подобри рекорда за мач с най-много поредни серии над 100 точки - 11. Седем от тях бяха реализирани от Тръмп, който подобри предишното върхово постижение.

По време на турнира бяха записани още рекордните за една надпревара 100 серии от над 100 точки.

Дневник