Аварийно приземяване на заден колесник направи самолет на "Мианма нешънъл еърлайнс" днес на международното летище в Мандалай. Това се наложило, след като предният колесник не се отворил, съобщи "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Нито един от 82-мата пътници и седемчленния екипаж на полет UB103 не е пострадал. Самолетът е летял от Янгон до Мандалай, старата столица на Мианмар. Произведеният в Бразилия самолет "Ебраер 190-LR е допрял със задния си колесник пистата, а после носът му се е наклонил и е заорал полосата под дъжд от искри, докато спре.

Пилотът е предупредил контролната кула за нефункциониращия преден колесник и е извършил аварийна процедура по изпразване на двигателите, чиято цел е олекотяване на самолета. Снимки от местопроизшествието показват, че по корпуса и крилата на забилия се в пистата самолет няма видими повреди. 

Пилотът Мят Мое Аун беше провъзгласен за герой в социалните мрежи. Не след дълго в интернет бяха публикувани снимки как той се ръкува на пистата с главния министър на региона на Мандалай.

Аварийните приземявания "по корем" са много рисковани, но не са рядкост. Те се дължат на човешка грешка, когато пилотът не отваря на време колесника, или на технически проблем. 

Дневник