Германският канцлер Ангела Меркел иска министрите й да намерят начин за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г., предаде ДПА.

"Дискусиите трябва да бъдат не дали можем да го направим, а как", заяви канцлерът в Берлин на международната среща "Петерсбергски климатичен диалог". По думите й подобна политика не означава, че Германия ще спре парниковите газове, а че ще компенсира въглеродните си емисии чрез залесяване и улавяне на въглерод.

Ако може да се намери "разумен начин" за постигането на това, Берлин може да подкрепи сегашните призиви за поставяне на европейска цел за въглеродна неутралност до 2050 г., добави канцлерът.

Меркел предупреди, че бездействието в борбата с промените на климата ще има последствия. Тя призова за по-активни усилия в тази област, защото глобалното затопляне може да доведе до изостряне на политическата ситуация и конфликти в редица страни, дължащи се на липсата на ресурси, предаде ТАСС.

"Ако не действаме, природните катастрофи могат и ще изострят ситуацията с глада", подчерта Меркел, посочвайки, че жителите на селските райони все по-често ги напускат заради климатичните промени, което води до политическа нестабилност и тероризъм. "Тази комбинация може да се наблюдава добре в страни като Буркина Фасо, Нигер и Мали", добави тя.

С тези изявления Меркел се приближи до позицията на френския президент Еманюел Макрон, отбелязва АП. Миналата седмица Франция и още осем страни от ЕС лансираха инициатива за премахване на практически всички въглеродни емисии до 2050 г., но германският канцлер първоначално отказа да се присъедини към нея въпреки вътрешнополитическия натиск.

 Дневник