Основната ни задача, кандидатствайки за Европейския парламент, е да изпратим едно послание на надежда към нашите европейски партньори, че в България все пак има хора, които са истински европейци. Които имат силите, възможностите, интелекта, познанията, самочувствието да участват в този много важен процес, който се разгръща в ЕС - изграждането му на нови основи. Да бъде по-близък до гражданите, с по-ефективни институции. И ние ще бъдем посланици на демократичната общност в България, която винаги е носила на плещите си европейската идея.

Това каза днес в Шумен кандидатът за евродепутат, втори в листата на „Демократична България“ Стефан Тафров. Той, заедно с кандидатите Емил Георгиев, Албена Симеонова, Стоян Михалев и съпредседателят на Движението ген. Атанас Атанасов, представиха пред журналисти целите и каузите си.

„Ние, представителите на синята политическа традиция в България, носим европейската идентичност на страната от самото рухване на комунизма. Демократична България е тази политическа сила, която въплъщава синята идея, която изведе България до членство в НАТО И ЕС. Така че основната ни цел ще бъде възстановяване на доверието“, заяви Тафров.

Той подчерта, че начинът, по който се използват европейските средства сега трябва да се промени, защото те не стигат до обикновените граждани, до малкия и среден бизнес, а отиват при близките до властта и по този начин се задушава конкуренцията“, добави той. 

Тафров се спря и на проблема в страната по отношение приемането ни в Шенген. „Когато става дума за Шенген, може би техническите изисквания сме ги изпълнили, но нашите европейски партньори трябва да ни имат вяра. И ако сте министър на вътрешните работи на Германия, Франция или Холандия, ще се замислите 3 пъти преди да приемете България в Шенген", каза Тафров, давайки пример с полетите от Франция и от Ливан и пътниците, които не бяха проверени на софийското летище при кацане на самолетите, както и с Агенцията за българите в чужбина, откъдето много чужденци получиха българско гражданство, за да влязат в Европа. „Шенген значи обмяна на чувствителна информация между българските и другите тайни служби на европейските страни. Как ще ни повярват като нашите тайни служби са пробити от чужди разузнавания и от руско, и от турско и кой знае още какво. И това е защото самата държава е корумпирана“, коментира Тафров.

Кандидатът за евродепутат Албена Симеонова, издигната от „Зелено движение“ в листата на „Демократична България“ заяви, че те са против ядрената енергетика, ГМО, застрояването на терени в Натура 2000, съсипване на дюните. „Стоим и работим зад тези каузи“, каза тя.

Симеонова сподели още, че от парите по оперативните програмите по околна среда и за развитие на селските райони на ЕС, при обикновените фермери отиват не повече от 3%. „До тях или не достигат средства или земята им се отнема от големите, които дават все по-големи ренти, подпомогнати от директните плащания. Считаме, че тези политики, които в момента води България трябва да бъдат променени и Европа да си влезе във функциите и да наложи контрол за спазване на европейските директиви и регламенти. Парите трябва да отиват в българските села, при малките, средните и фамилни фермери, да отиват в биофермите, при малките животновъди и пчелари. “, каза Симеонова, която е биопроизводител от Северна България, председател на единствената асоциация на биологичните производители, защитаваща интереса на повече от 5000 биофермери.

Емил Георгиев, единственият кандидат в листата от гражданската квота, заяви, че ако получи доверието на гражданите и бъде техен представител в ЕП ще работи за повишаване на доходите. Според него те могат да се увеличат, ако бизнеса работи по-добре, ако работодателите, които поемат икономическия риск, за да създават работа и добавена стойност, работни места, да организират по-иновативно бизнеса си и да им се оказва по-голяма помощ за внедряване на изобретения и по-модерни технологии. Другото направление, по което е готов да работи, е намаляване административната тежест на регулациите.

Кандидатът за евродепутат Стоян Михалев изрази своите притеснения, че още от зората на демократичния процес в България се забелязват процеси, които се изразяват в пълзяща феодализация, която задушава малкия и средния бизнес и лишава българските граждани от шансовете, които имат европейските. „Макар че сме част от ЕС ние виждаме много малко Европа в България, затова и много от моите съграждани и връстници избраха да търсят Европа извън рамките на България“, каза той. И допълни, че тук все повече се забелязват белезите на претоталитарно общество със задушаване на медиите, пазаруване на медиите, задушаване на свободната конкуренция. „Тази пълзяща феодализация заема все по-големи размери и най-несправедливото е, че със средствата на европейските данъкоплатци, които се дават за развитието ни се строят къщи за гости, използват се за лични цели на шепа хора и в същото време се насажда евроскептицизъм. Това не ми харесва като знам какви огромни възможности могат да се отворят пред нас гражданите, ако Европа присъства сред нас, а не е за шепа хора“, каза Михалев.

Председателят на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов, заяви, че представителите на движението в Европейския парламент ще работят за това да бъде променено лицето на България пред нашите партньори. Той отбеляза още, че "Демократична България", за която се гласува с №13, насърчава преференциите. „Ние искаме да разберат всички наши поддръжници, че имат пълната свобода да избират от листата този, който им подхожда и импонира , каза Атанасов. Той допълни, че след тези изборите Движението ще продължи битката за промяна на България и във вътрешнополитически план, „защото именно вътрешнополитическите дефицити ни компрометират пред нашите партньори в ЕС“.

Пресцентър на "Демократична България“