Британският министър-председател Тереза Мей каза, че ще се оттегли преди следващата фаза от преговорите за Брекзит и въпреки че не посочи на коя дата ще го направи, висши членове на нейната Консервативна партия вече се борят за поста й. "Ройтерс" разказва кои са те.

Естър Маквей, на 51 години

Бившата телевизионна водеща и привърженик на Брекзит през ноември подаде оставка като министър на труда и пенсиите в знак на протест срещу сделката на Мей с ЕС. Тя каза, че ще се кандидатира, ако има достатъчна подкрепа и тъй като вече я има, ще го направи.

Андреа Ледсъм, на 56 години

Застъпник за Брекзит, през 2016 г. тя стигна до финала в надпреварата за наследник на Дейвид Камерън. Оттегли се заради критики след интервю, в което каза, че това, че е майка, й дава повече право да отговаря за бъдещето на страната, отколкото съперничката й Мей, която няма деца. Ледсъм каза, че "сериозно обмисля" да смени Мей на поста.

Рори Стюърт, на 46 години

Бивш дипломат, който преди години измина пеша 6 хил. мили през Иран, Афганистан, Пакистан, Индия и Непал. Той няколко пъти е бил зам.-министър, а този месец беше издигнат до секретар по международното развитие. Завършил колежа Итън, на референдума той подкрепи оставането в ЕС. Противопоставя се на излизане без сделка и е ревностен защитник на сделката на Мей.

Дневник