Оставката на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов бе гласувана от парламента, а на негово място бе избрана Десислава Танева, която досега бе депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната земеделска комисия. "За" гласуваха 121 народни представители, а петима от ДПС бяха "против".

"Първите ми действия като министър ще са за решаването на ежедневните проблеми на земеделците, които не са малки", каза в кулоарите на парламента Десислава Танева.

"Моментът, в който става настоящата смяна, е пикът на една предизборна кампания – изключително изострена и нетипична за едни европейски избори. Със сигурност това дава отражение върху начина, по който се възприема смяната", заяви Танева.

Според нея в поредната смяна в правителството няма нищо изненадващо. "Има много проблеми на ежедневието, има репутационни проблеми и тях трябва да решаваме", каза Танева, която беше на същия пост от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г. във втория кабинет на Бойко Борисов.

Тя добави, че знае, че винаги би могла да бъде атакувана с нещо, но доходите ѝ били декларирани и се знаело къде живее. По думите ѝ цял живот се е занимавала само със земеделие, включително 14 години в частния сектор.

Оставката на Румен Порожанов беше поискана вчера от премиера Бойко Борисов заради започналото разследване за злоупотреби с европейски средства в Държавен фонд "Земеделие", когато институцията е била ръководена от него. Скандалът с използването на европейски пари за строителството на къщи за гости, които се използват като семейни къщи, е разследване на "Биволъ". Заради такава злоупотреба оставка подаде заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. Миналата седмица в. "Сега" разкри, че Порожанов е укрил в имотната си декларация пред комисията за противодействие на корупция имоти и приходи на съпругата си.

Смяната на Порожанов е седмата приета оставка на министър в третото правителството на Бойко Борисов, което е на власт от две години. Премиерът каза вчера, че оставката е "ускорена", защото на работа все още била зам.-директорката на фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова въпреки разпореждането на Борисов тя да бъде освободена.

Иванка Багдатова-Мизова ще напусне фонд "Земеделие", заяви Танева. Тя добави, че със сигурност ще има промени в политическия екип на министерството.

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова заподозря, че оставката на Порожанов се е забавила, защото той имал обвързаност с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Дневник