Властите в Сан Франциско забраниха покупката и употребата на технологии за лицево разпознаване от местните институции. Градът е първият в САЩ, предприел подобно действие.

Правителствени агенции използват такива технологии от години, а напоследък те стават все по-точни. Мерките позволяват да се използват охранителни камери, главните прокурори или шерифи ще имат право да поискат употреба на определени ограничени технологии в изключителни обстоятелства, отбелязва агенция "Ройтерс".

Миналата година Орландо прекрати опитите с програмата за лицево разпознаване на "Амазон", след като правозащитни групи се оплакаха, че тя може да наруши гражданските свободи.

Орландо бе един от няколкото американски града, които започнаха експерименти с услугата на "Амазон", преди компанията да я обяви публично през 2016 г. Технологията не е била използвана в разследвания, нито са били използвани снимки на минувачите, твърдят от полицията.

Полицията обаче е създала база данни с лицата на полицаи доброволци и след това ги е сравнила през системата с изображенията от осем камери, разположени за наблюдение в града, за да провери дали те могат да бъдат идентифицирани.

Но пример за евентуалната ѝ употреба имаше в Орегон, където силите на реда продължават да я използват в разследванията си. Те са качили в "облака" на "Амазон" над 300 000 снимки на задържани и са ги индексирали. Системата открила четирима души с над 80% прилика с неидентифициран обирджия, заснет от охранителните камери на магазин, а "Фейсбук" търсене допълнително е помогнало със случая.

Дневник