Поскъпването на горивата заради въвеждането на тол-системата ще е минимално – с 1 ст. на 400 км, а цените на хранителните стоки ще останат непроменени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в ефира на "Нова телевизия".

Повод за коментара ѝ е изказването от вчера на председателя на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев, че вероятно още от края на август заради тол-таксите горивата ще поскъпнат средно с 3-4 стотинки на литър.

"Най-голямото увеличение ще е с около лев на билета до Варна. И това е при положение, че автобусът е изчислен на 20 пътници, а не на 45 или 50, колкото е 100-процентовият обем", заяви министърът. Тя акцентира, че няма да бъдат засегнати цените на хранителните стоки, които се транспортират до малките населени места, защото превозните средства, които се използват за тази цел, са от 3.5 до 10 тона и ще плащат най-малката тол-такса.

"Направихме една среща с превозвачите, след това имаше втора среща. Търсим конструктивен диалог, но това, което беше изнесено от тях за поскъпването на хранителните стоки, в голямата си част са неистини", каза още министърът.

По думите ѝ тол-системата е един от вариантите да се финансира "една система, която от години е недофинансирана". "Средства, които се определят от бюджета всяка година са недостатъчни да покрием всички нужди за ремонт на пътищата", каза тя.

Регионалният министър заяви, че се работи регулярно по график, в момента е планирано системата да бъде пусната на 16 август, а от днес започва тестови период. "Той ще продължи три месеца, за да се изпробват всички компоненти на системата", уточни тя.

Планирано е само 25% от цялата пътна мрежа ще бъде заплатена с такси, а от тях ще има и такива, които ще бъдат включени в тол-системата, но няма да се плаща такса заради лошото им състояние. Аврамова посочи още, че преминаването по общинските пътища също няма да се заплаща.

От своя страна председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Георги Терзийски заяви пред БНТ, че водачите, които са предплатили винетка до края на годината, няма да бъдат двойно таксувани и с тол-такса.

Аврамова добави, че ремонтът на магистрала "Тракия" от Чирпан до Стара Загора ще струва над 60 млн. лв. и ще може да започне след летния сезон. "Действително има проблеми с пътната основа, което е предизвикало и неравностите по пътното платно. Ограничението, което е наложено в момента от 90 км/ч, е единствено с цел безопасност", коментира регионалният министър.

Дневник