Дирекция Национален строителен контрол (ДНСК) вече ще има регионални дирекции във всичките 28 областни града, реши днес Министерският съвет. Досега само в 6 града имаше структури на дирекцията. Целта е да се повиши бързината на административното обслужване, както и взаимодействието с другите институции.

Промяната се извършва с приемането на нов Устройствен правилник на ДНСК. С него се запазва общата численост на дирекцията от 401 щатни бройки. В специализираната администрация се създава Главна дирекция "Строителен контрол", към която ще се сформират 28-те регионални дирекции.

В централата на ДНСК се създава и нова дирекция - "Въвеждане в експлоатация и консултанти". Задачата ѝ ще е да подпомага началника на ДНСК при издаване на удостоверения за вписване в регистъра за упражняване на дейността "консултант по строителния надзор". Този контрол се оказа необходим, след като при проверката на строежа на небостъргача "Златен век" в София се оказа, че инвеститорът и строителят на сградата - "Артекс", е и строителен надзор на обекта.

В мотивите за решението на Министерския съвет се отбелязва, че с новата дирекция ще се повиши контролът при въвеждане в експлоатация на строежи, които са в нарушение на Закона за устройство на територията, по-конкретно – ако не се спазват изискванията към строителните продукти.

Дневник