Ръководстовото на Комплексния онкологичен център в Шумен планира да закупи трети линеен ускорител от висок клас следващата година. Така основните апарати за лъчелечение ще станат 3 и цялата дейност на здравното заведение ще бъде гарантирана за следващите 5-6 години.

Това заяви на общо заседание на 3 постоянни комисии към Общинския съвет управителят на "КОЦ-Шумен" ЕООД д-р Сотир Караниколов. То се проведе в заседателна зала на Клиниката по лъчелечение на Онкоцентъра.

"След като се достигне до едно технологично ниво, то трябва да се поддържа. Двата ни линейни ускорителя са на 5 години, което е 50% от технологичния им живот. До края на тази година те трябва да преминат задължителен софтуерен ъпдейт на стойност 1,2 млн. лв. Един по-мощен линеен ускорител от ново поколение, който смятаме да закупим през 2020-та за около 6 млн. лв., ще затвърди отличните ни позиции", каза д-р Караниколов, като добави, че, ако искаме качествено лъчелечение, тази инвестиция е неотложна.

Двата линейни ускорителя и апаратът за брахитерапия в момента са натоварени на 100% и има чакащи за лечение. През лъчелечение в КОЦ-Шумен в момента преминават два пъти повече пациенти, отколкото през варненската университетска болница, която разполага с 4 ускорителя. Началникът на Клиниката по лъчелечение доц. Румен Габровски обясни, че по брой на пациентите единствено заведения в София и Пловдив изпреварват Шуменския КОЦ. "Имаме добри финансови показатели, Приходите ни по клинични пътеки от Здравната каса са значително повече от разходите ни за дейност, но не са достатъчни да задоволят нуждата от нови инвестиции", каза той.

Ръководството на Комплексния онкологичен център смята, че може да осигури около половината от нужната сума за новия ускорител от собствените си приходи. Другата половина обаче ще търси от външни източници, или от принципала  - община Шумен.

ШУМ.БГ