Икономическият растеж на България е малко по-висок от средноевропейския, но е крайно недостатъчен, за да достигне нивото на европейските държави. За да стане това, е нужен нов икономически модел за страната, който да не разчита на "икономиката на ишлемето". Това заяви в интервю за БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Той коментира скорошната оставка на министъра на земеделието Румен Порожанов и обясни, че около казуса с националната стратегия за детето има лоша комуникация с обществеността.

"Оставките са утвърдена, политическа реакция, когато има обществени съмнения и напрежение. Тя е вид поемане на отговорност. Политиката не е само административно занятие, персоната също има значение", посочи Дончев.

Помолен да коментира думите на лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Смиеонов, че кадри на ДПС управяват горите, Дончев заяви: "Ако някъде има дерибейство с горите, искам да науча". Той отрече да има хора на ДПС в правителството. По думите му партньорството с ДПС е неприемливо, а коалицията с "Обединените патриоти" е била необходима и носи известни минуси.
Томислав Дончев каза още, че иска да стане известно кои висши чиновници и политици имат офшорни сметки, но изрази съмнение това да се осъществи заради правилата за пазене на банкова тайна в чужбина. По думите му прокуратурата също иска да стигне до отговора, но това няма да стане лесно.


Томислав Дончев заяви, че чужди инвестиции в България има, но е нужно да са повече и да не бъдат само в сферата на услугите. "Растежът на България е малко по-висок от средноевропейския, но е недостатъчен, за да достигнем Европа бързо", каза Дончев. "Има нужда от смяна на икономическия модел", заяви той и добави, че това е обществен процес, в който не само държавата има роля. "Това е свързано с начина на мислене", смята Дончев.

"Не може да се развива икономиката, ако тя е базирана на ниските разходи, ниските данъци, ниската цена на земята и най-вече на труда. Една нова икономическа концепция не започва само с мерки в сферата на икономиката, а в образованието", каза той.

"Една от готвените промени в тази насока е промяна на начина, по който се финансират иновациите, като идеята е да се въведе по-голяма централизация. Има нужда от промяна на опростяването на изграждането на икономическата инфраструктура", допълни Дончев.

Дневник