Френският президент Еманюел Макрон стана днес първият европейски лидер, който реагира на решението на американския държавен глава да ограничи достъпа на "Хуауей" до пазара на САЩ, предаде "Блумбърг".

Часове след заповедта, която подписа Тръмп срещу компании, създаващи риск за сигурността, Макрон каза пред телевизията, че няма да се поддаде на натиска и да действа срещу оборудването на китайския гигант за мрежи от пето поколение (5G).

Лондон, Париж и Берлин са обект на призиви - прикрити и публични - от представители на Вашингтон да изолират "Хуауей" от мрежата или да рискуват негативни последици. Един от аргументите на САЩ е свързан с възможността Китай да шпионира чрез компанията. За редица европейски държави обаче подобни резки мерки срещу "Хуауей" не изглеждат вероятни.

Макрон се придържаше към тази линия. "Перспективата ни не е да блокираме "Хуауей" или която и да било компания... Франция и Европа са прагматични и реалисти. Вярваме в сътрудничеството и многостранния подход. Същевременно сме изключително внимателни за достъпа до добра технология и да запазване на националната сигурност и правилата за безопасност."

"Мисля, че да се започва търговска война срещу която и да било държава не е подходящо. Първо, не е най-добрият начин да се защитава националният суверенитет, второ - не е най-добрият начин за защита на екосистемата."

Различни подходи

Такива са и настроенията в региона, отбелязва "Блумбърг". Във Великобритания регулаторите допускат възможността да изключат "Хуауей" единствено от поръчки на оборудване за основните елементи на 5G. В Холандия една от трите водещи телекомуникационни компании, KPN, реши да изключи техника на "Хуауей" от "ядрото" на мобилната си 5G мрежа, но добави, че ще продължи да използва друго оборудване като радиокули.

В Обединеното кралство този подход не се приема от всички. Според Ричард Диърлав, който бе шеф на МИ-6 в периода 1996-2004 г., е дълбоко обезпокоително, че британското правителство "изглежда е решило да предаде развитието на част от най-чувствителната си и критична инфраструктура" в ръцете на китайска компания. Той изрази надежда, че бъдещият британски премиер ще преразгледа това решение.

Китайската компания, която е световен лидер в доставките на телекомуникационно оборудване, отрича всички обвинения и дори предложи на някои правителства да подпише пакт за отказ от шпионаж. Нейни служители твърдят, че основателят на компанията е казвал, че е готов да я закрие, ако Китай опита да шпионира чрез нея.

Критици на американската политика към "Хуауей" твърдят, че тя (заедно с търговската война) е част от конфликт с Китай в опит да се спре възходът на азиатската държава чрез новите технологии.

Еврокомисията няма да се меси

Европейската комисия заяви днес, че оставя на държавите от ЕС сами да преценят дали да работят с китайското дружество "Хуауей" (Huawеi) при развитието на далекосъобщителните мрежи. Засега не предвиждаме действия на европейско равнище, заяви говорител на ЕК, цитиран от БТА. Въпросът към него бе свързан с решението на Вашингтон да забрани употребата на оборудване от посоченото китайско дружество.

Препоръките ни по отношение на далекосъобщителните услуги са приложени от държавите в ЕС. Всяка страна преценява според собственото си законодателство какво представлява заплахата за националната сигурност, допълни говорителят.

Дневник