Заради започващия размножителен период на прилепите пещера „Бисерна“ вече е затворена за посещения, съобщиха от пресцентъра на Природен парк „Шуменско плато“.

От там допълниха, че до месец август прилепите ще отглеждат своите малки и присъствието на хора в пещерата ще попречи на развитието на поколението. Всяка двойка има само по едно малко на година. Пещера „Бисерна“ е защитено местообитание на прилепи, като в нея се срещат 14 вида. Очакват се специалисти от БАН да направят проучване как е повлияло човешкото присъствие през април и май върху колониите от прилепи.

Близо 960 души са разгледали пещера "Бисерна" от отварянето й за посещение на 8 април. „Интересът беше огромен, всеки работен ден служителите на Природен парк “Шуменско плато“ посрещаха групи“, отбеляза директорът на Парка Васил Василев. Пещерните образувания разгледаха посетители от страната и чужбина – от Великобритания, Франция, Аржентина и Германия.

Пещерата ще бъде отново отворена за туристи през август месец. Ръководството на Природен парк "Шуменско плато" обмисля да облекчи режима на достъп до природната забележителност и освен в работни дни да има посещения и през почивните дни. Остава в сила правилото желаещите да посетят „Бисерна“ да се запишат предварително в дирекцията на ПП „Шуменско плато“, както и изискването влизането в пещерата да става в група от не по-малко от 8 души.

ШУМ.БГ