Григор Димитров отпадна в първи кръг на турнира в Женева след поражение от 84-ия в световната ранглиста Федерико Делбонис. Българинът започна ударно в срещата, но в крайна сметка отстъпи с 6:1, 4:6, 2:6. Двубоят продължи час и 38 минути.

В трети пореден турнир българинът напуска още в първия кръг. Преди това той загуби първите си срещи в Мадрид и Рим, турнири от сериите "Мастърс" 1000. За последно Димитров спечели мач от основната схема в Барселона в края на април, когато надви Фернандо Вердаско. Поражението е четвърто поредно за него.

Началото на мача не предвещаваше големи проблеми за Димитров, който можеше да направи "геврек", след като беше близо до 6:0. Добрата му игра не продължи много време и Делбонис успя да коригира своето поведение.

Бившият №3 в света завърши срещата с девет аса и пет двойни грешки. Той вкара 70% първи сервис срещу 73 за своя съперник. В двубоя Димитров даде пет точки за пробив, но не успя да защити нито една от тях.

Българинът премина през квалификациите в Женева, за да натрупа игрови ритъм на клей преди "Ролан Гарос". Той се справи с Марк-Андреа Хюслер и Томас Фабиано, но още първият му съперник в основната схема се оказа непреодолимо препятствие.

Дотук Димитров имаше два мача срещу 28-годишния представител на Аржентина и две победи. През 2015 г. българинът победи с 6:3, 6:0, 6:4 на "Уимбълдън", а година по-късно отново в три сета надви съперника си на мастърса в Маями.

Във втория кръг Делбонис ще се изправи срещу унгареца Мартон Фучович, който е четвърти поставен и започва директно от тази фаза.
Бившият №3 в света започна ударно срещата и в рамките на едва 15 минути поведе с 5:0. Димитров проби два пъти своя съперник, но Делбонис все пак успя да се разпише в сета и взе един гейм. Това не забави развоя на частта. Димитров спечели своето подаване и затвори сета с 6:1 след само 23 минути.

Българинът беше много убедителен, като вкара 86% първи сервис и спечели 84% от разиграните точки при него. Бившият №3 даде едва седем точки на своя съперник в три сервис гейма.

Вторият сет беше много по-оспорван, като резултатът се задържа равен до 2:2. В шестия гейм Делбонис успя да пробие след двойна грешка на Димитров и няколко неточности от страна на българина, като по този начин поведе с 4:2.

В следващия гейм след маратонски разигравания българинът все пак успя да върне пробива и намали изоставането си. Веднага след това бившият №3 затвърди пробива и изравни – 4:4.

Това се оказа последният спечелен гейм от Димитров, който отново предаде инициативата на своя съперник. Делбонис не чакаше втора покана и успя да вземе подаването си, след което проби за втори път и спечели сета – 6:4.

Във втората част разликата в представянето на Димитров беше голяма. Той реализира два аса срещу четири в първия сет, но направи и две двойни грешки. Българинът свали и процента на първи сервис, който падна до 65%.

Обратите в срещата продължиха и в решителния трети сет, когато Димитров започна с пробив. Много бързо обаче българинът "върна" жеста и на свой ред загуби подаването си. Това доведе до срив в играта на Димитров и Делбонис се възползва взе още три гейма, с което опря съперника си до стената.

Димитров така и не се събра и взе само един гейм. Делбонис усети колебанието в поведението на съперника си и успя да затвори мача с 6:2.

Следващият турнир за българина е "Ролан Гарос" - втората надпревара от Големия шлем, кяото започва в неделя. Димитров ще научи съперника си в Париж в четвъртък, когато е жребият. Той е извън 32-мата поставени на "Ролан Гарос". В момента българинът е №47 в света, а при следващото обновяване на ранглистата ще бъде 44-и.

Дневник