Просветители, учители, ученици, педагогически колективи бяха удостоени днес на 24 май с „Наградата на Шумен“ в сферата на образованието и науката. Церемонията се състоя в ДКТ „Васил Друмев“, като залата бе изпълнена с хора, които аплодираха носителите на почетното звание.

„Вековна традиция ни събира в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това е Денят на отдаването на почит на безсмъртното дело на Светите братя Кирил и Методий – най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука. 24 май – празник, в който търсим упование в силата на знанието, на духовността, в своята мисия на народ. Това е възторжен и паметен ден. Ден, който ни сплотява, обединява, извисява“, каза в словото си за днешния празник директорът на СУ „Сава Доброплодни“ Албена Иванова – Неделчева.

„Честит празник на словото и на българщината. Честит празник, шуменци“, С тези думи кметът Любомир Христов се обърна към хората в залата. След това той, заедно с  председателя на Общинския съвет проф. Борислав Беджев връчиха „Наградата на Шумен“ за образование и наука.

Всеки един от отличените благодари за оказаната чест и обеща да продължи с просветното си дело.

За постиженията си през 2017 г. Наградата на Шумен“ получиха 12 заслужили шуменци:

„Ученик на годината“ в хуманитарната и природо-математическата област е Красимир Калоянов - ученик в ППМГ „Нанчо Попович”.
„Ученик на годината“ в областта на изкуствата и спорта - Александър Димитров е ученикът в 12 клас в СУ „Й. Е. Български“, възпитаник на ЦПЛР-ОДК.
„Ученик на годината“ в областта на професионалното обучение е Денис Мустафов - ученик в ПГМЕТТ „Хр. Ботев”;
Студент в областта на природните, математическите и технически науки е
Сабина Василева - студентка, специалност физика в ШУ „Е. К. Преславски“.
„Учител на годината“ в системата на предучилищното образование е Светла Патева - старши учител по музика в ДГ „Дружба“;
„Учител на годината“ в сферата на природните, математическите и технически науки е Слави Димов - старши учител по физическо възпитание в IX ОУ „Панайот Волов”.
„Учител на годината“ в сферата на хуманитарните науки е Андрей Андреев -
преподавател в СУ „Й. Е. Български”.
Д-р Албена Иванова-Неделчева - директор на СУ „Сава Доброплодни“ е отличена в категорията  „Директор/заместник-директор на училище или обслужващо звено“.
Награда за принос в сферата на природните, математически и технически науки получи доц. д-р Красимир Кордов
- преподавател в ШУ „Е. К. Преславски“;
Проф. д-р Димитър Попов бе удостоен с награда за принос в сферата на хуманитарните и педагогическите науки.

В категорията „ученическа формация“ бе отличен училищният отбор по баскетбол юноши 11-12 клас към ППМГ„Н. Попович“;
Педагогически колектив в системата на училищното и извънучилищното образование е екипът на ЦПЛР-УСШ „Хан Крум“;
Фикрет Индже
- Председател на Надзорния съвет на „Алкомет“ АД е удостоен с „Наградата на Шумен“ в категорията „физическо лице“. Човек, допринесъл за развитието на просветата и образованието.
 

В края на церемонията удостоеният с най-високото звание на общината „Почетен гражданин на Шумен“ хореографът Иван Иванов получи своята награда от кмета Любомир Христов и с гордост заяви: „40 години съм в Шумен и все още се чудех дали съм шуменец, но днес го заявявам – чувствам се шуменец“.

ШУМ.БГ