Люис Хамилтън с "Мерцедес" ще стартира от първа позиция в Гран при на Монако, шести кръг за сезона във Формула 1. Световният шампион направи невероятна обиколка в Княжеството и записа нов рекорд на уличната писта – 1:10.166 минути.

Британският пилот изпревари с едва 86 хилядни съотборника си Валтери Ботас.

Полпозишънът е едва втори за Хамилтън от началото на сезона след първия кръг в Австралия. Британецът прекъсна серията от три поредни полпозишъна на Ботас. За втори път в кариерата си той ще стартира от първа позиция в Монако след 2015 г. Общо за 85-и път Хамилтън стартира от полпозишън.

"Това е невероятно представяне. Свършихме огромна работа, за да подготвим болида, ние на пистата, и всички в завода. Получи се страхотна битка с Валтери", каза Хамилтън.

За пети път в шест старта "Мерцедес" окупира първата редица в квалификацията. Единствено в Гран при на Бахрейн "Ферари" пласира двамата си пилоти на първа редица.


Зад пилотите на "Мерцедес" ще стартират Макс Верстапен, Себастиан Фетел, Пиер Гасли, Кевин Магнусен, Даниел Рикардо, Даниил Квят, Карлос Сайнц и Алекс Албън.

В последните пет години само два пъти, стартиралият от полпозишън спечели и победата. През 2018 г. това стори Даниел Рикардо, а през 2014 г. – Нико Розберг.

"Ферари" имаха проблем още в началото на първия сегмент от квалификацията. Себастиан Фетел трябваше да настройва болида си в движение, след като катастрофира в третата свободна тренировка. Минута преди края на първата част четирикратният световен шампион беше под чертата.

Той все пак излезе в последния възможен момент и дори направи най-бързата обиколка. Неговият съотборник Шарл Льоклер обаче не излезе на пистата и остана извън първите 15. В своята домашна надпревара младият пилот остана на 16-ата позиция, като с него в първата част отпаднаха още съотборниците в "Рейсинг пойнт" Серхио Перес и Ланс Строл, както и пилотите на "Уилямс" Джордж Ръсел и Роберт Кубица.

"Става въпрос за грешка в стратегията. От тима смятаха, че това време ще ми бъде достатъчно да продължа, а аз бях готов да се върна на пистата и имаше достатъчно време за това", коментира Льоклер пред репортери на пистата.

Във втория сегмент Макс Верстапен показа неподозирана скорост със своя "Ред бул" и записа обиколка за 1:10.618 секунди. Холандецът оглави таблицата пред Ботас, Хамилтън и Фетел. Ботас беше само на 0.083 сек зад Верстапне, но Хамилтън и Фетел изостанаха съответно на две и шест десети.

Извън топ 10 и битката за третата част останаха Нико Хюлкенберг, Ландо Норис, Ромен Грожан, Кими Райконен и съотборникът му в "Алфа Ромео" Антонио Джовинаци.

Във финалните 12 минути от подготовката Ботас даде най-доброто от себе си и записа обиколка за 1:10.252 минути в първия си опит. Верстапен направи най-добър трети сектор, но беше на близо четири десети от финландеца. Хамилтън изостана с две десети, а Фетел беше далеч назад.

Постижението на Ботас беше нов рекорд на пистата, но последната дума имаше Хамилтън. Той завъртя още по-бърза обиколка от съотборника си и взе полпозишъна.

Стартът за Гран при на Монако е в неделя от 16.10 часа българско време.

Дневник