Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън продължи силното си представяне с четвърта победа от първите шест старта във Формула 1. Британецът спечели градското състезание по улиците на Монако, като водеше колоната от началото на надпреварата.

Досега Хамилтън не беше печелил в Монако, след като е стартирал от първа позиция. Той посвети успеха си на легендарния бивш пилот и деятел във Формула 1 Ники Лауда, който почина през седмицата.

За пръв път от началото на сезона "Мерцедес" не записа двоен успех. Втори в състезанието завърши Макс Верстапен, но той е изместен в крайното класиране от Себастиан Фетел и Валтери Ботас заради петсекундно наказание.

Хамилтън не позволи на съперниците си да го атакуват при спирането за първия завой, като подреждането се запази. Шарл Льоклер беше най-деен в изпреварванията, като при едно от тях подходи твърде агресивно и спука гума.

Впоследствие пилотът на "Ферари" приключи участието си, а заради отломките на пистата излезе кола за сигурност. При първата смяна на гуми се стигна до инцидент между Ботас и Верстапен, който получи наказание от 5 секунди.

Именно Верстапен опитваше да натисне и изпревари Хамилтън в последните обиколки, като двата болида дори се докоснаха. Световният шампион се справи с агресивността на пилота на "Ред бул" и запази първото си място.

Състезанието беше под №300 за Кими Райконен. Световният шампион от 2007 г. завърши 17-и, като пилотът на "Алфа Ромео" беше затворен с една обиколка.

Дневник