Община Шумен купи мотометачка, мотомиячка и багер за 900 хил. лв. С новата техника ОП "Чистота" ще мете и мие северната половина на града.

"Машините все още са без номера, но до максимум 2 седмици ще бъдат регистрирани и ще започнат работа", каза при представянето им на депото край "Дивдядово" зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров.

Мотометачката и мотомиячката са на германската фирма MAN и са с надстройки на лидера в бранша TISAN. Миячката е с 8-кубикова цистерна за вода. Разполага с подвижни предни дюзи, както и с маркуч за ръчно миене на улиците. Метачката е с една централна и 2 странични четки. Разполага с бункер за смет с обем 4,5 куб.м. и 1500-литров резервоар за вода. 

По-малките и по-замърсените улици ще се мият с маркуч, а на големите булеварди ще се използват предните дюзи, като ще се работи през вечерните часове.

Служителите на "Чистота" са изпробвали мотометачката и гарантират, че е толкова добра, че когато работи тя няма да е обгърната в прахоляк, както старите модели.

"Всичко това е нужно на общинското предприятие, за да засилим капацитета му и догодина да поемем сметосъбирането, миенето и метенето на целия град Шумен", каза Тодоров.

Шефът на ОП Чистота Евгений Цанков добави, че предстои да се купят още една мотомиячка и една голяма мотометачка, както и 2 по-малки метачки за пешеходната част, където в момента се ползва изцяло ръчен труд.

За да се поеме южната част на Шумен, която в момента се чисти от "РТК" ООД, общината трябва да купи също и още 2 сметосъбиращи камиона и контейнери.

В момента в предприятието работят 90 души, като се планира да достигнат до 138.

ШУМ.БГ