Върховният административен съд е отменил спорната Наредба за опазване на обществения ред и околната среда на територията на Община Царево, съобщи днес Дончо Бораджиев, член на сдружение "Да запазим Корал". Нормативният акт изискваше от желаещите да къмпингуват на плажа за природсъобразен туризъм "Корал" да имат разрешение от архитекта на общината, нотариално заверена декларация от собственика на земята и да предупредят общината 7 дни преди разполагането на палатки и каравани.

Пред "Дневник" Бораджиев разказа, че разбрал за отмяната на наредбата днес, когато се явил в Бургаския административен съд като адвокат на заседание по делото за наложена през през 2017 г. глоба на музиканта Васил Гюров, който е и активист на "Да запазим Корал" и беше кандидат за евродепутат на "Зелено движение". Тогава научил, че делото е прекратено, тъй като спорната наредба вече е окончателно отменена с решение на Върховния административен съд (ВАС) от 11 април 2019 г.

Мотивите на съда

Наредбата на община Царево е отхвърлена на две инстанции - първо от Бургаския административен съд, а след това и от ВАС. Както бургаският, така и Върховният съд отменят наредбата поради факта, че тя е изменяна, без да се спазват законовите изисквания на Закона за нормативните актове (ЗНА) - публикуване на промените онлайн за запознаване на гражданите и даване на възможност за дискусии и предложения по промените в наредбата. В допълнените на мотивите на Бургаския административен съд ВАС посочва, че липсват и доказателства за анализ на финансовата обосновка на актуализираните глоби, налагани по силата на наредбата.

Аргументите на "Да запазим Корал"

Адвокат Дончо Бораджиев разясни за "Дневник", че наредбата е отменена в цялост по формални причини. Според него и сдружението "Да запазим Корал", на което е член, обаче има и съдържателни и правни проблеми в прилагането на такава наредба, по която бяха правени "хайки" за палаткуващи до плажовете Корал, Арапя, Делфин и други в същата община. На първо място, къмпингуващите се натоварват от неизпълними условия - например осигуряване на административни документи (разрешение от общински архитект, нотариално заверяване на декларации) и присъствие в община Царево най-малкото седмици преди периода на планираната почивка.

По-важно според адвокат Бораджиев е, че наредбата на община Царево противоречи на Закона за ограничаване на административните регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Този закон изисква административните органи и органите на местното самоуправление да не се намесват във вътрешни отношения между частни лица и да не налагат ограничения и тежести, които не са необходими за постигане на целите на закона. Тоест община Царево не може да налага задължителна декларация на собственика на земя, за да покани някого да къмпингува в неговия имот.

Според адвокат Бораджиев окончателното отменяне от ВАС на наредбата означава, че всички, които са били неправомерно глобени от община Царево, могат да изискат глобите да им бъдат възстановени, както и общината да им заплати съдебни разноски. Тази възможност се регламентира от Закона за отговорност на държавата и общините за вреди.

Хронологията

Оспорваната наредба е от 2008 г., като през годините е изменяна многократно, а за последно - през 2015 г. През 2016-2017 г. община Царево започна да прилага разпоредбите ѝ изключително срещу къмпингуващите на единия от трите плажа в България със статут "за природосъобразен туризъм".

През лятото на 2017 г. бе съставен акт за нерегламентирано къмпингуване и на Васил Гюров заради липса на изискваното от наредбата съгласуване на разположената каравана с главния архитект на община Царево.

На 9 ноември музикантът и природозащитник обжалва съставения акт. Жалбата на Гюров е отхвърлена и през май 2018 г. и Районният съд в Царево му налага глоба от 300 лв. за нарушаване на наредбата.

След това определяне на глобата сдружение "Да запазим Корал" подава сигнал до бургаската прокуратура срещу регламентите на наредбата. Прокуратурата отказва обаче да предостави на адвокат Дончо Бораджиев от сдружението информация как и дали е действала по сигнала.

Затова през март 2019 г. адвокат Бораджиев подава и лична жалба до Бургаския административен съд с искане за отменяна на наредбата. Днес, при явяването си на делото по личната си жалба, той разбира, че Бургаската прокуратура не е оставила сигнала на сдружението без резултат и е завела дело. По него Бургаският административен съд е отменил Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда на територията на община Царево още на 9 ноември 2018 г., след това община Царево е обжалвала. В крайна сметка на 11 април ВАС окончателно е потвърдил, че наредбата е незаконна.

Дневник