Административният съд в Шумен реши, че "ВиК-Шумен" в действителност дължи на Басейнова дирекция близо половин милион лева. Сумата представлява неплатена такса за водовземане от язовир „Тича“ за цялата 2017-та, съобщиха от пресслужбата на съда.

Припомняме, че м.г Басейнова дирекция „Черноморски район“ издаде акт за установяване на публично-държавно вземане в размер на 485 489 лв., както и друг за 160 476 лева /за неплатена вода от 2016-та/. Срещу двата акта ВиК-Шумен внесе жалби в съда. 

В постановеното днес решение, касаещо по-голямата сума, се казва, че съдът е възприел жалбата за неоснователна и недоказана, отхвърляйки твърденията на дружеството за допуснати нарушения на процедурата по издаване на акта и за неизправност на измервателните уреди.

Съдебният състав е посочил още, че представляващият дружеството лично е декларирал количествата с декларация от 26-ти януари 2018-та и доклад от март, в който освен отнети водни количества е посочена и дължимата сума в размер именно на 485 489 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

ШУМ.БГ